Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiede ei vieläkään osaa selittää tietoisuutta – meditoinnissa tietoisuus näyttää muovaavan aivoja

Pääkirjoitus
 
Jussi Ahlroth Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kotimaantoimittaja.

Meditoimisesta on tullut arkipäiväistä. Moni suomalainenkin harjoittaa joskus hiljentymistä, eikä sitä pidetä kovinkaan outona puuhana. Erityisen suosittuja ovat mindfulness-harjoitukset. Mindfulness on käännetty tietoisuustaidoksi, ja sitä käytetään esimerkiksi työelämässä.

Mindfulness, samoin kuin monet sitä syvemmät meditaation muodot, ei ole uskonnollista toimintaa. Historiallisesti meditaatio on kuitenkin yleensä liittynyt johonkin uskontoon. Meditaatiosta kannattaa silti puhua muuna kuin uskonnollisena kokemuksena.

HS Ilta kertoi torstaina tutkimuksesta, jonka mukaan ufokokemukset ovat uskonnollisia kokemuksia. Tämän voisi muotoilla toisinpäinkin – monen mielestä uskonnolliset kokemukset ovat ufokokemuksia.

Meditaation vaikutuksia on tutkittu jo jonkin aikaa. Meditointi vaikuttaa aivojen toimintaan. Näyttäisi siltä, että se voi vaikuttaa jopa aivojen rakenteeseen.

Tiede on jo luopunut käsityksestä, että aivot tulevat valmiiksi suunnilleen kouluiässä. Aivot muovautuvat koko ajan. Se, miten me käytämme mieltämme, vaikuttaa aivoihimme.

Mitä tämä tarkoittaa? Mielen ja aivojen suhde ei ole vain yksisuuntainen – että mieli olisi vain ilmiö, jonka se harmaa massa synnyttää. Mieli myös vaikuttaa siihen harmaaseen massaan.

Tiede ei vieläkään osaa vastata tietoisuuden arvoitukseen. Filosofi Thomas Nagel kirjoittaa tästä kirjassaan Mieli ja kosmos. Hän sanoo, että koska luonnontieteen tapa selittää tietoisuus, järki ja arvot on riittämätön, luonnontiede on laajemmaltikin väärässä. Kirjan alaotsikko on "miksi materialistis-darwinistinen luontokäsitys on lähes varmasti epätosi".

Nagelin mukaan on olemassa aine ja henki, eikä henkeä voi tyhjentävästi palauttaa aineeseen. Henki-sanan tilalla voisi käyttää sanaa mieli.

Thomas Nagel ei ole mikään huru-ukko, vaan arvostetuimpia eläviä filosofeja. Hänen teoksensa julkaisi niinikään arvostettu Oxford University Press. Kirja herätti Yhdysvalloissa raivoisana lainehtineen keskustelun. Suomessa kirjan julkaisi Basam Books, jonka katalogia hallitsevat kevythengelliset selfhelp-kirjat. Täällä ei ole juurikaan lainehtinut.

Vaikka ei olisi samaa mieltä Nagelin vastauksista, hän esittää hyviä kysymyksiä. Jokaisella meistä on mahdollisuus etsiä uusia kysymyksiä, ehkä vastauksiakin. Tarvitsee vain istua alas, sulkea silmät ja hengittää.

Jussi Ahlroth jussi.ahlroth@hs.fi
Twitter: jussiahlroth
Kirjoittaja on HS:n kotimaantoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat