Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni­ongelmaisen Kallen, 19, elämä parani, kun häntä katsottiin silmiin

Pääkirjoitus
 
Kaarlo Kalliala
Sami Kilpiö
Kaarlo Kalliala
Kaarlo Kalliala

Takavuosina seurasin televisiosta Suomessa jo hyvän aikaa asuneen libanonilaisnaisen haastattelua. Keskustelu oli riittävän pitkä päästäkseen syvälle. Muuta en muista kuin sen, että nainen kertoi kaipaavansa Libanonin sisällissodan aikoja.

Eihän sotaa kuulu kaivata. Mutta sellaista yhteenkuuluvuutta ja toveruutta ei hyvinä päivinä näemmä tavoita kuin mitä kokee uhan alla, niukoissa oloissa ja taistellessaan yhteisiä ongelmia vastaan.

Äskettäin on kiinnitetty huomiota siihen, mitä taistelu Isisin riveissä tuottaa. Sekin antaa paikan porukassa sekä yhteisiä kamppailu- ja selviytymiskokemuksia. Tarjolla on yhteinen päämäärä ja yhteinen maailmanselitys, joihin samastua.

Miten sota voisi olla parempi kuin rauha? Mieleen nousee väkisin filosofi Ludwig Wittgensteinin huomautus: "Ihmiset menivät ennen vanhaan luostariin. Olivatko nämä ihmiset ehkä tyhmiä tai typeriä? Jos tällaiset ihmiset ovat turvautuneet tällaisiin keinoihin voidakseen jatkaa elämäänsä, ongelma ei voi olla helppo."

Ongelma ei nytkään ole helppo, jos sen ratkaisua etsitään sotakentiltä. Mihin tässä maassa ei pääse kiinni? Mihin ei tällaisessa maailmassa pysty samastumaan?

Ensiksi tulee mieleen materiaalisen hyvän tarjonta ja jakautuminen. Länsimaailma on edelleen lähes ylivoimainen teknologiassa, tieteessä ja hyvinvoinnissa. Olisiko joku jäänyt siitä paitsi – siitäkö vihat?

Ehkä siitäkin, muttei vain siitä. Vaan siitä, että monen mielessä Suomi on ohi katsomisen yhteiskunta. Ei osu kenenkään silmiin, on kuin ei olisikaan.

Tämä ei ole mikään erityinen maahanmuuttajakokemus. Psykohistorioitsija Juha Siltalan mukaan "suurin nautinto on katsoa toisen hyväksyviin kasvoihin". Sitä täällä on aina kaivattu. Evoluutio ei ole ehtinyt muokata kantasuomalaisista poikkeusta.

Helsingin diakonissalaitos on Vamos-projektissaan tukenut syrjäytyneitä nuoria. Esimerkkitapaus on "Kalle", joka oli Vamoksen piiriin tullessaan 19-vuotias työtön, kouluttamaton, hampaaton, sairas ja onneton nuori mies.

Kallea oli kyllä autettu, interventioita oli ollut toistasataa. Asialla olivat olleet ammattilaiset, joiden osaamista tai motivaatiota on turha epäillä. Mutta tulosta ei tullut.

Nyt Kalle on työskennellyt jo pitkään it-alalla. Se ei johdu siitä, että olisi luotu jokin uusi palvelu. On vain hyödynnetty Vamoksen työskentelyjärjestyksen ensimmäistä kohtaa: katso silmiin.

Silmiin katsominen on mainio kielikuva ihmisen ottamisesta ihmisenä, koska se ei ole pelkkä kielikuva. Silmiin katsominen on vuorovaikutuksen ja kunnioituksen akti. Se synnyttää kokemuksen välittämisestä.

Kallen tarina ei ole yksittäistapaus. Sillä, että jokaisen omilla kokemuksilla on väliä, on hämmästyttävän suuria seurauksia. Vamoksen piiriin tulleista nuorista kaksi kolmannesta on vuoden päästä joko töissä tai opiskelemassa.

Vamoksessa työskentelee hyviä ihmisiä, mutta tuskin sen parempia kuin muutoin sosiaalitoimessa tai terveydenhuollossa. Hyvät tulokset eivät selity sillä. Ne selittää apua tarvitsevan kokemus, että hänestä on johonkin ja joku tosiaan piittaa.

Jos kasvokkaisuus ja katsominen on tie yhteenkuuluvuuteen ja itsekunnioitukseen – vieläpä terveenä ja työkykyisenä – vastaavaan työotteeseen kannattaa antaa mahdollisuus laajemminkin.

Silmiin katsominen säästää rahaa ja tuottaa rauhaa. Ohi katsominen tuhlaa voimavaroja ja syrjäyttää, jopa kohtalokkaasti.

Millä tavoin välittämisen vallankumous nyt tehdään? En tiedä. Tarve sille on selvä, koska emme tule toimeen pelkällä yhdenvertaisuusajattelulla. Ei riitä, että jokainen on tietyillä syillä oikeutettu tiettyihin palveluihin – niin kuin Kalle.

Ammattiauttajilla on syytä olla enemmän tilaa harkinnalle ja kumppanuudelle. Siihen on niin inhimilliset kuin taloudellisetkin perusteet. Ammattilaisilla on siihen myös ammattitaito.

Välittäminen ei kuitenkaan enää ole ammattimaista "välittämispalveluiden tuottamista", jos se koskaan olisikaan voinut sitä olla. Päin naamaa katsomisen kulttuurivallankumoukseen on syytä kiihottaa kansaa kaikkineen.

Parempi on porukoitua välittämään rauhassa kuin saada sosiaalista mielihyvää sodassa.

Kaarlo Kalliala hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on Turun arkkihiippakunnan piispa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat