Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina yrittää vuorostaan ottaa niskalenkin markkinavoimista

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan huomio on nyt keskittynyt Kreikkaan, mutta samaan aikaan Kiinan osakemarkkinoilla on meneillään draama, jolla voi myös olla pitkät jäljet.

Osakekurssit Kiinan pörsseissä alkoivat heiketä voimakkaasti kolmisen viikkoa sitten, ja tiistaina nähtiin uusi huono päivä maan hallituksen vastatoimista huolimatta. Kiinan päättäjät ovat yrittäneet pitää osakemarkkinat hallinnassaan samaan tapaan kuin valuuttakurssin, mutta ovat toistaiseksi epäonnistuneet kamppailussaan markkinavoimia vastaan.

Alkaa jopa näyttää siltä, että päättäjien yritykset vain kiihdyttävät kurssien heikkenemistä. Pelko on suuri tekijä osakemarkkinoilla.

Osakkeiden arvo on vähentynyt kolmisenkymmentä prosenttia kesäkuun puolivälistä lähtien, mikä on lisäksi johtanut siihen, että yhä useampi yritys on halunnut keskeyttää kaupankäynnin osakkeellaan. Noin viidenneksellä osakkeista ei nyt voi tehdä kauppoja lainkaan.

Markkinapaniikkia edelsi noin vuoden kestänyt ennennäkemätön kurssinousu, josta Kiinan hallitus ei näyttänyt olevan huolissaan, vaikka merkit näyttivät pahaenteisiltä. Kaikki viittasi siihen, että syntymässä on kupla, joka puhkeaa joko kertarytinällä tai pienemmissä erissä.

Hermostuneisuutta lisää se, että liikkeellä on kokemattomia pelureita, jotka ovat sijoittaneet lainarahalla. Kun lainojen vakuutena olevien osakkeiden arvo vähenee, myös vakuudet heikkenevät, minkä vuoksi arvopaperivälittäjät panevat osakkeet pakkomyyntiin. Tällaiseen kierteeseen on vaikea puuttua hallinnollisin toimin, vaikka maan viranomaiset ovat helpottaneet vakuusvaatimuksia ja työntäneet rahaa markkinoille.

Uudet osakemyynnit ja pörssilistaukset on pantu jäihin, ja vakuutusyhtiöiden kaltaiset suuret institutionaaliset sijoittajat on komennettu tukiostoihin pönkittämään osakemarkkinoita. Tämä on näkynyt erityisesti suurten yhtiöiden osakekursseissa, mutta moni kiinalainen sijoittaja on laittanut rahojaan pienempiin pörssitulokkaisiin, joiden kurssit heikkenevät edelleen.

Mitä useampi velaksi sijoittanut saa nyt siipeensä, sitä heikommalta näyttää kehitys, jossa Kiinan poliittinen johto vähitellen uudistaisi rahoitusmarkkinoitaan ja keventäisi otettaan niistä. Ote voi pikemminkin kiristyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat