Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virkakielen parantaminen toisi miljoonasäästöt

Pääkirjoitus
 
Pirkko Nuolijärvi ja Ulla Tiililä

Suomen hallituksella on vaikea tehtävä: saada talous kuntoon. Erityisen vaikeaa on sovittaa yhteen säästöt ja yhteiskunnan tarjoamat palvelut. Miten voidaan tinkiä menoista mutta edelleen tarjota tukea ja apua niitä tarvitseville – kenties jopa entistä paremmin?

Ratkaisuja on olemassa, eivätkä ne aina löydy vain leikkauksista ja palvelujen vähentämisestä.

Yksi ratkaisu tarjoutuu hallinnon ja palvelujen kielen ja viestinnän parantamisesta.

Hallinnon kielen ja viestinnän ongelmista on raportoitu useissa tutkimuksissa 1980-luvulta lähtien.

Vaikeaselkoisuuden ohella ongelmallisena on jo pitkään pidetty töykeyttä tai rutiininomaisuutta ja yleisemmin asioinnin mutkikkuutta. Palveluja on, mutta miten niiden piiriin pääsee? Miten saa apua, kun sitä tarvitsee?

Hankala kieli ja epäonnistunut viestintä uhkaavat kansalaisten ja hallinnon asiakkaiden oikeusturvaa. Ne aiheuttavat myös huomattavia kustannuksia julkiselle sektorille. Asiakaspalvelussa toimivia työntekijöitä ja muutoksenhakuelimiä kuormitetaan julkishallinnossa tehtävillä, jotka syntyvät epäonnistuneen viestinnän paikkaamisesta.

Myös hallinnon sisällä kärsitään huonosta kielestä: Miten lainkohtaa tai ministeriön ohjetta pitäisi tulkita? Mitä tämä tai tuo tietojärjestelmän termi tarkoittaa? Osa julkishallinnon työntekijöiden työstä rakentuukin siitä, että vaikeaselkoiset tekstit synnyttävät kysymyksiä ja vaativat tulkintaa, uudelleen työstämistä, väärinkäsitysten selvittämistä ja valituksiin reagoimista.

Virkakielen ongelmat ovat olleet tiedossa jo vuosikymmenten ajan. Silti hallinnon kehittämistoimet on aina suunnattu pääasiassa muualle kuin kieleen.

Viestinnän parantaminen säästäisi kuitenkin merkittävästi sekä kuntien että valtion virastojen voimavaroja. Tässä auttaisi myös selkeä ja ymmärrettävä lainsäädäntö. Lisäksi hallituksen suunnittelemasta digitalisaation lisäämisestä hyödytään vain, jos sen yhteydessä kiinnitetään huomiota kielenkäyttöön.

Panostus hyvään kieleen maksaa itsensä takaisin. Esimerkiksi opiskelijoiden oleskelulupia koskevat asiakaspuhelut vähenivät Maahanmuuttovirastossa paremman tiedottamisen ansiosta alle neljäsosaan edellisvuoden määrästä: vuonna 2011 puheluita tuli 4 820, mutta vuonna 2012 enää 1 027.

Kun tällaisia muutoksia saadaan aikaan pelkästään yhden viraston yhdessä toiminnossa, voi kysyä, millaisia vaikutuksia koko hallinnon ja kaikkien julkisten palvelujen kielenkäytön parantamisella olisi. Hyviä esimerkkejä on ainakin Norjasta ja Yhdysvalloista.

Miksi parempaan kieleen pitää panostaa? Miksei kielenkäyttö parane ilman erillistä panostusta tai pelkän lainsäädännön avulla?

Julkishallinnon kieli ei yleensä ole yksittäisen työntekijän valintojen tulosta. Virkakieli on opittua ammattikieltä. Se syntyy mallitekstien pohjalta ja ryhmätyössä tietynlaisen työkulttuurin tuloksena sekä yhä useammin tietojärjestelmien ehdoilla. Siksi sen parantamisen on ulotuttava koulutuksesta virastojen työtapoihin ja tietojärjestelmiin.

Kieli ja tekstit ovat hallinnon ja oikeudenkäytön tärkeimpiä välineitä. Sekä kuntien että valtion virastoja voi aiheellisesti kutsua tekstitehtaiksi: ne on pitkälti organisoitu erilaisten tekstien tuottamiseen.

Joka neljännessä valtion virastossa käytetään tekstien tekemiseen enemmän kuin 75 prosenttia työajasta. Jopa päiväkodeissa neljännes työntekijöistä käyttää viikossa vähintään työpäivän verran aikaa kirjoitus- ja kirjaamistöihin.

Myös hallintolaki koskee ennen kaikkea kielenkäyttöä ja viestintää. Hyvän kielenkäytön vaatimuksen lisäksi esimerkiksi asiakkaan palvelua, neuvontaa, päätöksen perustelemista ja ratkaisun esittämistä koskevat lain vaatimukset toteutuvat tai jäävät toteutumatta ennen kaikkea kielen kautta.

Toimenpiteitä virkakielen kehittämiseksi on ehdotettu Hyvän virkakielen toimintaohjelmassa (2014). Ohjelman toteuttamista on selvästi tarpeen jatkaa tällä hallituskaudella. Hyvä ja tehokas hallinto on pitkälti kielenkäytön kysymys.

Pirkko Nuolijärvi ja Ulla Tiililä
Nuolijärvi on johtaja ja Tiililä erityisasiantuntija Kotimaisten kielten keskuksessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat