Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten kesälomia pitäisi nytkäyttää myöhemmäksi

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Katselin loppukesän kalenteria tyttäreni kanssa ja mietin elokuista matkaa maalle isovanhempia tapaamaan, mutta minut palautettiin maan pinnalle: "Ei onnistu enää sillä viikolla. Koulu alkaa 11. elokuuta."

Helsingissä lukiot aloittavat lukuvuoden keskellä kauneinta Suomen kesää. Peruskoulut tulevat perässä päivää myöhemmin, 12. elokuuta. Kunnittain on pientä vaihtelua, mutta useimmat koulut avaavat ovensa viikolla 33.

Siihen loppuu kuin seinään huvipuistojen, kesätapahtumien ja näyttelyiden sesonki. Toivottavasti ne ehtivät tehdä tuloksensa niinä muutamina viikkoina, jotka jäivät alkukesän jääkauden ja loppukesän koulunavauksen väliin.

Mustikka kypsyy, sienisato alkaa poksahdella esiin, mutta sinne jäävät metsiin – koulun aikataulut määräävät vanhempienkin lomatahdin.

Suomalaisten kesälomakäsitys kaipaisi reipasta nytkäyttämistä eteenpäin.

Kesäkuu ei ole nimensä mukaisesti kesäkuu, vaan kevätkuukausi. Elokuu on sydänkesää, vuoden parhainta aikaa, joka vain paranee syyskuun lähentyessä.

Tämä pitäisi ottaa huomioon, kun työpaikoilla päätetään lomakausista.

Muutos olisi silti luontevinta aloittaa juuri kouluista esimerkiksi muuttamalla perusopetusasetusta niin, että lukuvuoden koulutyötä ei päätettäisi viikon 22 viimeisenä arkipäivänä, vaan esimerkiksi viikon 24 viimeisenä arkipäivänä. Samalla koulujen syyslukukauden aloitus siirtyisi kaksi viikkoa eteenpäin.

Tällä on tietysti heijastusvaikutuksia muun muassa oppilaitosten pääsykokeiden aikatauluun. Olisivatko seuraukset kuitenkaan niin ylitsepääsemättömiä?

On yhtä piinaa katsoa kesäkuussa television säätiedotuksia, kun ankkurit veikeästi hymyillen tiedustelevat meteorologilta, joko ne helteet vihdoinkin alkavat.

Eivät ne ala, uskokaa jo vähitellen. Tälle on jopa tilastollista pohjaa.

Sääpalveluyritys Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kertoi taannoin blogissaan kiinnostavasta havainnosta: kesäkuu näyttäisi viilenneen 50 viime vuoden aikana suuressa osassa Suomea.

Viileneminen on toki pientä, noin 0,1–0,4 asteen luokkaa, mutta ei siinä kaikki. Tilastojen mukaan myös terminen kesä on pidentynyt, eli vuorokauden keskilämpötila pysyy kymmenen asteen yläpuolella entistä pidemmän jakson.

Helsingissä kesä on pidentynyt noin kuudella vuorokaudella ja venynyt usein lokakuun puolelle asti. Se, mitä nimitämme syksyksi, on vielä täyttä kesää.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimituksen
esimiehen sijainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat