Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysavun säästöjä tehdään hätäisesti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Äkkiseltään voi tuntua yllättävältä, että suomalaisten suhtautuminen kehitysapuun on nyt myönteisempää kuin vuosi sitten: ulkoministeriön Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä 87 prosenttia pitää kehitysyhteistyötä ja -politiikkaa erittäin tärkeänä tai melko tärkeänä, kun luku oli vuotta aiemmin "vain" 82 prosenttia. Myös erittäin tärkeänä kehitysyhteistyötä pitävien osuus on noussut vuoden takaisesta 30 prosentista 42 prosenttiin.

Kevään eduskuntavaaleissa suomalaiset äänestivät silti joukolla puolueita, jotka ilmoittivat vaalikampanjan aikana selvästi ajavansa kehitysyhteistyöhön tuntuvia leikkauksia. Vaalien jälkeen keskustasta, perussuomalaisista ja kokoomuksesta muodostettu hallitus piti vaalilupauksista kiinni ja sopi huomattavista leikkauksista kehitysyhteistyömäärärahoihin.

Vaalituloksen rinnalla ulkoministeriön kyselyllä ei ole juuri merkitystä. Toki se osoittaa, että kehitysyhteistyötä pidetään periaatteessa hyvänä asiana: esimerkiksi Välimeren yli EU-alueelle pyrkivien ihmisten ahdinko on saattanut vakuuttaa entistä useammat siitä, että kehitysmaissa elinolojen parantamiseksi ja köyhyyden vähentämiseksi tehtävä työ on tärkeää. Valtiontalouden säästöpaineissa kehitysavun puolustaminen jää kuitenkin muiden arvojen jalkoihin. Kyselyssäkin kehitysmäärärahojen leikkaamista kannattavia oli nyt 26 prosenttia, selvästi enemmän kuin aiempina vuosina.

Leikkauksia onkin luvassa. Hallitusohjelman mukaisesti kehitysyhteistyömäärärahoihin tehdään ensi vuoden alusta lukien 300 miljoonan euron säästöt: suoraan leikataan 200 miljoonaa, ja 100 miljoonaa muutetaan lahja-avusta laina- ja pääomasijoituksiksi. Lisäksi päästökauppatuloja, joita kertyi esimerkiksi viime vuonna 69 miljoonaa euroa, ei enää ohjata kehitysyhteistyöhön.

Kehitysyhteistyötä tekeville kansalaisjärjestöille on jo kerrottu, että niiden ensi vuoden tukeen tehdään 43 prosentin supistukset. Kaikkien ohjelmatukea ja toiminta-avustusta saavien järjestöjen tukia leikataan 38 prosenttia. Koska monet järjestöt ovat riippuvaisia tuesta, leikkaus heikentää selvästi niiden edellytyksiä jatkaa työtä kehitysmaissa.

Samalla ulkoministeriö on käynnistänyt evaluoinnin, jossa arvioidaan ohjelmatukia saavien järjestöjen kykyä saavuttaa tuloksia. Muiden järjestöjen työn tuloksellisuutta arvioidaan myöhemmin. Joka tapauksessa budjettileikkaukset ovat jo tulleet voimaan evaluoinnin valmistuessa, ja järjestöjä voidaan palkita tulosten perusteella aikaisintaan vuoden 2017 budjetissa. Silloin moni hyvä hanke on voinut jo kuivua kokoon.

Poliittinen paine kehitysapuleikkauksiin on ollut niin suuri, että säästöpäätösten nopeus ja leikkausten suuruus on mennyt säästöjen tarkoituksenmukaisen kohdentamisen edelle. Toisaalta edellisiä hallituksia ja kehitysministereitä voidaan arvostella siitä, ettei järjestöjen työn tuloksellisuutta ole arvioitu kattavasti vuoden 1997 jälkeen.

Rakenteellisista uudistuksista puhuva ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) vakuuttaa, että kehitysyhteistyön laadusta ja vaikuttavuudesta pidetään kiinni. Suurten leikkausten rinnalla lausunto on optimistinen.

Toivakka on nostanut kehitysyhteistyön ykköstavoitteeksi naisten ja tyttöjen aseman parantamisen. Muita avainteemoja ovat demokratian ja vakaan kehityksen tukeminen, kestävä ruoan-, veden- ja energiantuotanto sekä kehitysmaiden yksityisen sektorin, työllisyyden ja verotuskyvyn vahvistaminen. Järjestöt ovat näilläkin aloilla aktiivisia, ja myös monet painotusten kannalta tärkeät hankkeet ovat nyt vaarassa.

Kehitysyhteistyön osuuden nostaminen YK:n tavoitteiden mukaisesti 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta pysyy hallitusohjelman mukaan yhä Suomen "pidemmän aikavälin tavoitteena". Kun ensi vuoden leikkaukset näyttävät pienentävän osuutta puoleen tästä eli noin 0,35 prosenttiin, kirjauksessa on hurskastelun makua.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat