Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suhteellisuutta lintuvainoon

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ihmisen ja luonnon kesäiset yhteentörmäykset näyttävät tänä vuonna keskittyvän lintuihin. Ihminen puolustaa omaa reviiriään, mutta puolustustaistelussa vain osa keinoista on hyväksyttäviä – mikä näyttää olevan vaikea muistaa, jos haitat osuvat omalle kohdalle.

Helsingin Kauppatorilla kamppaillaan jälleen röyhkeiden lokkien kanssa. Linnut ovat oppineet nappaamaan ruuat torilla kulkijoiden kädestä ja torikahviloiden pöydistä.

Tänä kesänä lokkeja yritetään jälleen häätää äänikarkotteella ja asentamalla suositulle kyttäyspaikalle eli torin jäätelökioskin katolle pienijännitteinen sähkövastus. Helsinkiläiset auttaisivat torjuntatyössä, jos olisivat tarkempia ruokajätteidensä kanssa.

Lokkien suhteen sentään yritetään keksiä pehmeitä toimia, mutta tunnelmat muuttuvat verenhimoisemmiksi, kun on kyse Suomeen äkillisesti levittäytyneistä lajeista eli valkoposkihanhesta ja merimetsosta. Niidenkin kanssa pitäisi oppia elämään, vaikka niistä on haittaa.

Valkoposkihanhi ja merimetso ovat kumpikin luonnonsuojelulailla rauhoitettuja lajeja, joten niitä ei voi poistaa voimatoimin saati metsästää. Esimerkiksi Luvialla vastikään tapahtunut merimetson pesintäpaikkojen hävitys on luonnonsuojelurikos.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat