Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU remontoi päästökauppaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Ilmastonmuutoksen hillitseminen on yksi vaikeimmista globaaleista haasteista. Euroopan unioni – ja Suomi sen mukana – näyttää sentään saavuttavan itselleen vuodeksi 2020 asettamansa päästöjen vähennystavoitteet. Uudetkin on jo asetettu. EU on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään vuoteen 2030 mennessä 40 prosenttia vuoden 1990 päästöihin verrattuna.

Päästäkseen tavoitteeseensa EU joutuu kuitenkin remontoimaan työkaluja, jotka se on luonut vähentääkseen päästöjään nopeammin. Päästökauppa ei nimittäin toimi toivotulla tavalla.

Päästökaupan ongelma on päästöoikeuksien ylijäämä. Yhtenä syynä ylijäämään on pitkään jatkunut talouskriisi, joka on supistanut teollista tuotantoa ja siten vähentänyt energiankulutusta sekä päästöoikeuksien tarvetta. Ylijäämä on polkenut päästöoikeuksien hintoja, mikä taas on johtanut siihen, ettei päästökauppa kannusta toivotulla tavalla investoimaan päästöttömään energiantuotantoon.

Tilanne on hankala. Vaikka Euroopan päästöt keskellä talouskriisiä ovat supistuneet ennakoitua nopeammin, pitkällä aikavälillä oikeanlaisten energiainvestointien puute johtaa siihen, ettei EU pääse päästötavoitteisiinsa. Jo nyt on käynyt niin, että esimerkiksi Saksassa hiilellä tuotetun energian määrä on kasvanut.

EU-komissio haluaa katkaista tämän kierteen. Keskiviikkona Euroopan parlamentti hyväksyikin EU:n päästökauppaan uuden mekanismin, markkinavakausvarannon.

Päästökaupan markkinavakausvarannon tavoitteena on rajoittaa päästöoikeuksien yli- tai alitarjontaa ja parantaa siten päästökauppajärjestelmän toimintaa. Markkinavakausvaranto tulee voimaan vuonna 2019.

Kyse on siitä, että silloin, kun päästöoikeuksia on kaupan tiettyä vaihteluväliä enemmän tai vähemmän, päästöoikeuksia siirretään varantoon tai varannosta takaisin markkinoille huutokaupattavaksi. Tämä nostaa päästöoikeuksien hintaa. Hintojen nousu taas luo paineen investoida päästöttömään tekniikkaan – mikä on edellytys sille, että EU pääsee ilmastotavoitteisiinsa kustannustehokkaalla tavalla.

Suomelle markkinavakausvaranto tuo sekä etuja että haittoja.

Kokonaisuus lisää eurooppalaisen energiamarkkinan toimivuutta, mikä on hyvin tärkeää. On kuitenkin selvää, että päästöoikeuden hinnannousu siirtyy sähkön hintaan, joka siis nousee myös. Hallitus joutuukin miettimään, kompensoiko se tätä hinnannousua, ja jos kompensoi, kenelle. Hallitusohjelmassa on kirjaus päästökaupan epäsuorien, sähkön hintaan kohdistuvien vaikutusten kompensaatiojärjestelmästä, joka rahoitetaan päästökauppatuloilla. Vaarana kansallisissa tuissa on se, että ne sotkevat eurooppalaista energiamarkkinaa entisestään.

Päästökaupan remontti ei jää vain markkinavakausvarantoon. EU-komissio antaa jo heinäkuussa myös seuraavat ehdotuksensa päästökaupan uudistamisesta. Päästövähennyksille tulee esimerkiksi vuotuinen tavoitetahti, 2,2 prosenttia.

Komission käytännön ehdotukset siitä, miten tähän päästään, kiinnostavat kovasti teollisuutta, sillä päästökiintiö kiristyy. Komissio myös muuttaa malleja, joilla kukin teollisuudenala on saanut ilmaisia päästöoikeuksia. Malleja ei riitä enää samalla tavalla kaikille aloille, ja ehdotkin kiristyvät. Muutoksilla halutaan torjua entistä tehokkaammin esimerkiksi niin sanottua hiilivuotoa EU:n ulkopuolelle. Tavoitteena on myös kannustaa investoimaan päästöttömän tekniikan kehittämiseen.

EU:n päästökaupparemontti on kokonaisuudessaan tervetullut ja välttämätön. Työvälineet päästötavoitteiden saavuttamiseen on pidettävä niin tehokkaina, että ne todella kannustavat päästövähennyksiin. Jos päästökauppa saadaan nykyistä paremmin ohjaamaan investointeja uusiutuvaan energiaan, kuten on tarkoitus, tarve kansallisille tuille vähenee. Tässä taloustilanteessa se on erinomaista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat