Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttopolitiikan uskottavuutta paikataan hätäratkaisuilla

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Nadja ja Kostja ratkovat Euroopan valtavaa siirtolaisongelmaa varsin käytännöllisesti. Saksalaispariskunta majoittaa ylimääräisessä makuuhuoneessaan 28-vuotiasta turvapaikanhakijaa Figoa, kertoo ruotsalaislehti Dagens Nyheter.

Figolla on käynyt sikäli tuuri, että hän on päässyt hengissä Pohjois-Afrikasta Libyan kautta Välimeren yli Italiaan. Sieltä hän suuntasi Saksaan jo kuusi vuotta sitten. Nyt hän asuu kaksilapsisen berliiniläispariskunnan kotona.

Nadja ja Kostja eivät ole ainoita, jotka ovat avanneet ovensa turvapaikanhakijoille. Heidänlaisiaan on Saksassa satoja. Nadjan työpaikan vieressä oli Lampedusan saaren kautta Saksaan tulleiden telttaleiri. Se sai toimimaan, DN kertoo.

Figo tosin saa mitä luultavimmin kielteisen turvapaikkapäätöksen, sillä hän on ghanalainen. Päätös tosin tulisi Italiasta. Nyt Figolla on kuitenkin katto pään päällä.

Eurooppa on keskellä modernin ajan suurinta muuttoliikettä. Sen on sysännyt liikkeelle kriisien vyyhti Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä.

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla Välimeren yli tuli 137 000 siirtolaista, kertovat YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n tilastot. Tulijoiden määrän ennakoidaan kasvavan kesän aikana, sillä sääolot ovat nyt parhaat Välimeren ylittämiseksi. Libyan rannikolle leiriytyneet sadattuhannet lähtijät odottavat omaa vaarallista matkaansa.

Kyse on hätätilasta. Välimeren kriisistä on kuitenkin nähty vasta alku.

Pakolaisten määrä maailmassa on kasvanut vuodessa 8,3 miljoonalla. Pakolaisia on nyt lähes 60 miljoonaa. Se on suurin määrä koskaan.

Samaan aikaan EU on vastatusten sen tosiasian kanssa, että EU:n maahanmuuttopolitiikka ei toimi.

EU:n ulkorajojen valvonta ei toimi. Tulijoiden rekisteröiminen ei toimi. Dublin-järjestelmä ei toimi. Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden palauttaminen ei toimi. Välimereen hukkuu tuhansia.

Tällä on kova hinta. Epäluottamus EU:n maahanmuuttopolitiikkaan on lisännyt maahanmuuttajavihamielisyyttä. Vastaanottokeskukset palavat Saksassa, äärioikeisto lisää kannatusta pitkin Eurooppaa.

Maahanmuuttopolitiikan uskottavuutta paikataan nyt hätäratkaisuin. Päätöksillä on kiire. Suomessa tosin analyysi on osin toinen.

Hallitus leikkasi kehitysapua, vaikka juuri sillä voidaan vaikuttaa tulijoiden määrään lähtömaissa.

Hallitus riiteli myös heti alkumetreillään siitä, pitäisikö Suomen tinkiä EU-komission Suomelle esittämästä 800 turvapaikanhakijan osuudesta, kun EU siirtää turvapaikanhakijoita Italiasta ja Kreikasta muihin maihin. Näin siitä huolimatta, että Suomen osuus on hyvin maltillinen – myös suhteutettuna siihen, että Suomeen on muutoin tulossa enemmän turvapaikanhakijoita kuin koskaan ennen.

Kreikan sekasorto lisää kansainvaellusta pitkin Eurooppaa. Jos Kreikka kaatuu, kaatuu tärkeä osa EU:n ulkorajaa. Kuka silloin huolehtii Välimeren yli tulijoista?

Kreikkaa ja Italiaa auttaakseen EU-komissio ehdotti, että Kreikasta ja Italiasta siirretään 40 000 turvapaikanhakijaa muihin EU-maihin.

Riitahan siitä tuli. Unkari ja Bulgaria jättäytyivät pois. Myös britit ja tanskalaiset ovat taakanjaosta ulkona. Siihen heillä on oikeus, koska Britannia ja Tanska ovat sopineet niin EU-jäsenyysehdoissaan.

EU-maiden sisäministerit yrittävät ratkoa eri maiden osuuksia torstaina Luxemburgissa. Suomea edustaa Petteri Orpo (kok).

Suomi on nyt lopulta valmis ottamaan komission ehdottamat, kahdelle vuodelle jakautuvat 800 turvapaikanhakijaa.

EU:n Suomelle osoittamat noin 300 kiintiöpakolaista hallitus sisällyttänee kansalliseen pakolaiskiintiöön, jota samalla supistetaan nykyisestä 1 050:stä takaisin takavuosien 750:een. Virallisesti päätös tehdään syksyn budjettineuvotteluissa.

Sisäministeriön arvio turvapaikanhakijoiden siirtojen hinnasta Suomelle on 2–25 miljoonaa euroa.

Joku sanoisi arviota laveaksi. Sitä voi kuvata myös realistiseksi.

Hinta nousee sitä suuremmaksi, mitä enemmän Suomeen muutoin tulee turvapaikanhakijoita. Ennusteet kasvavat koko ajan. Kun määrä kasvaa, käsittelyajat pitenevät.

Kuten niin usein muutoinkin, päätösten odottaminen on kallista.

Anna-Liina Kauhanen
anna-liina.kauhanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat