Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari Aarnio uunotti poliiseja ja toimittajia ahkerasti – ihme, että hän ehti tehdä töitään

Pääkirjoitus
 
reinboth
Susanna Reinboth Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien oikeustoimittaja.

Kun syyskuussa 2013 tuli julki, että Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio on jälleen rikostutkinnan kohteena, moni luuli tietävänsä, mistä on kyse. Keskusrikospoliisi (krp) siellä taas yrittää loata sankaripoliisin mainetta.

Nyt julki ovat tulleet Aarnion tuhannet sähköposti- ja tekstiviestit vuosien varrelta. Ottamatta kantaa Aarnion mahdollisiin rikoksiin voi vähättelemättä sanoa, että hänen jatkuva säätämisensä – tai Aarnio-kielellä vatkaamisensa – on ollut aivan käsittämätöntä. On itse asiassa taivaan ihme, jos Aarnio on kaiken touhuamisensa ohella ehtinyt tehdä yhtään laillista virkatointa.

Yksi Aarnion suurista vatkauksista oli krp-skisman lietsominen. Hän onnistui markkinoimaan myytin krp:n ja Helsingin huumepoliisin huonoista väleistä niin esimiehilleen, alaisilleen kuin tietyille toimittajillekin – ja sitä kautta suurelle yleisölle.

Kun asiaa toistaa tarpeeksi, siitä tulee totuus. Niinpä Aarnio pystyi selittämään kaikki toimintansa epäselvyydet krp:n ajojahdilla.

Skisma oli kyllä ihan todellinen. Sitä ylläpiti nimenomaan Jari Aarnio. Tämä paljastuu esitutkinnasta yksiselitteisesti.

Kun krp:llä oli jotain sanottavaa Helsingin huumepoliisin toiminnasta, krp yritti neuvotella ristiriidoista suoraan Aarnion ja tämän alaisten sekä Helsingin poliisin johdon kanssa. Viestiä meni myös poliisin ylijohtoon.

Aarniota oman organisaation sisäinen diplomatia ei kiinnostanut. Aarnion aseina olivat valikoiduille toimittajille ja asianajajalle tehdyt tietovuodot, joilla pyrittiin saamaan krp kyseenalaiseen valoon.

Aarnio esimerkiksi avusti asianajajaa tekemään rikosilmoituksia krp:n toiminnasta. Hän sai myös pari toimittajaa niin hyvin liekaansa, että he kirjoittivat juttunsa käytännössä Aarnion sanelusta.

Aarnio onnistui uunottamaan erityisesti poliiseja ja toimittajia – siis kahta ammattiryhmää, joiden perusammattitaitoon kuuluu kyky tehdä havaintoja ja suhtautua kriittisesti kaikkeen tietoon.

Silti Aarnio onnistui keräämään heistä ympärilleen ringin, jonka sokeaa luottamusta mikään faktatieto ei horjuttanut. Erikoista on, että mitä paremmalta ringside-paikalta Aarnion touhua pääsi seuraamaan, sitä vähemmän näki ja sitä vahvemmin uskoi.

Jäljellä on jänniä kysymyksiä. Miksi Jari Aarnio esimerkiksi pelkäsi krp:tä muttei omaa ryhmäänsä?

Susanna Reinboth susanna.reinboth@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n oikeustoimittaja.

Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syytteessä hasistynnyreiden salakuljetuksesta. Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat