Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen työlinja joutuu heti testiin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Microsoftin keskiviikkona ilmoittama yhteensä 2 300 työntekijän irtisanominen oli sellainen paukku, että se todellakin ansaitsi heti verekseltään pääministeri Juha Sipilän (kesk), työministeri Jari Lindströmin (ps) ja elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk) huolen ja huomion. Ministereillä oli tarjota irtisanottujen avuksi lupaus tukitoimista, joihin rahaa haettaisiin syksyn lisätalousarviolla. EU:n globalisaatiorahastolle lähtisi myös heti anomus.

Microsoftilta hallitus penäsi tietenkin myös vastuuta.

Kaikkien tavoitteena on, että irtisanottujen työttömyysaika jäisi mahdollisimman lyhyeksi. Myös Microsoftin. Yhtiöllä onkin ollut paljon hallitusta paremmin aikaa valmistella sitä, mitä se voi tarjota irtisanottujen tueksi.

Tukipaketin hienosäätöä Microsoft tekee vielä hallituksen kanssa.

Tulossa on Suomeen räätälöity tukipaketti, johon yhtiö sitoutuu kolmen vuoden ajaksi. Irtisanottujen määrään suhteutettuna kokonaissumma on jonkin verran suurempi kuin se, mitä Nokialla oli tarjota, kun se teki vuosina 2011–2014 suuria henkilöstövähennyksiä.

Nokian Bridge-ohjelma onkin ollut verrokki, kun Microsoft on valmistellut omia toimiaan. Se on luontaista, sillä yhtiö lakkauttaa nyt niitä toimintoja, jotka se osti Nokialta. Nokia tuki työntekijöiden perustamia uusia yrityksiä. Bridge oli varsin toimiva, arvioi Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksen työpsykologian ja johtamisen tutkimusryhmä ohjelman tuloksia. Kaksi kolmesta ohjelmaan osallistuneesta piti Nokiaa reiluna ja vastuullisena työnantajana ohjelman ansiosta.

Microsoft antaa rahaa sellaisille entisten työntekijöiden perustamille uusille yrityksille, jotka tuovat työntekijälle pääasiallisen toimeentulon. Jos yrityksen perustaa useampi työntekijä yhdessä, luvassa on suhteessa isompi tuki – neljän työntekijän yhteisyritys saisi enintään 100 000 euron alkupääoman.

Yritystoiminnan pääomittamisessa on kuitenkin vielä mutkia, joita hallitus joutuu suoristelemaan. Kyse on muun muassa siitä, miten yrityksen perustamiseen annettua tukea verotetaan. Kysymys kuuluu, katsotaanko tuen saajaksi työntekijä vai yritys ja onko kyse voimassa olevasta vai päättyneestä työsuhteesta. Jos kyse on työntekijän tuloverotuksesta, summasta siirtyy varsin mojova osa verottajalle. Tähän etsitään nyt ratkaisua.

Salo ei ole huono paikka testata hallituksen työlinjaa. Kovin isku osuu Saloon, jossa Microsoft lopettaa toimintansa kokonaan. Työpaikkoja lähtee tuhatkunta. Irtisanomiset tuntuvat myös Espoossa ja Tampereella, joista lähtee yhteensä noin 1 300 työpaikkaa. Vaikka kyse on Saloa paljon suuremmista työmarkkinoista, ei irtisanomisten seurauksia näillekään paikkakunnille pidä vähätellä.

Vaikka Salo on jo itsessään rakennemuutosten symboli, tilanne ei kuitenkaan ole täysin lohduton. Microsoftilta saa potkut nelikymppistä hyvin koulutettua väkeä, jonka ammattitaitoon kuuluu kaikenlaista sellaista, josta useampikin yritys ilmaisi heti kiinnostuksensa.

Salolaiset voivat hyvinkin selvitä. Mutta miten käy hallituksen työllistämispuheiden? Se, miten Microsoftin entisten työntekijöiden työmarkkinoilla lopulta käy, on todellinen näytön paikka. Sipilän iskusanoihin on kuulunut se, kuinka keskeistä olisi helpottaa irtisanottujen siirtymistä yrittäjiksi.

Ainakaan sillä ei voi kehua, että hallitus olisi varautunut tukemaan erityisen hyvin Microsoftin jätti-irtisanomisten kaltaisia äkillisiä rakennemuutoksia. Ensi vuoden talousarvioon äkillisten rakennemuutosalueiden tukemiseen ei ole tarjolla euron euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat