Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bosniassa haavat pidetään auki

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Olisi ollut kunniakasta mutta valitettavasti yllättävää, jos YK:n turvallisuusneuvosto olisi myöhään keskiviikkona päättänyt, että tuhansien poikien ja miesten tappaminen Srebrenicassa kaksikymmentä vuotta sitten oli kansanmurha.

Päätöslauselmaa puolsi riittävä enemmistö YK:n turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaasta, mutta Venäjä kaatoi sen pysyvän jäsenmaan veto-oikeudella.

Venäjä olisi saattanut käyttää vetoaan paremmassakin kansainvälisessä tilanteessa. Venäjä on asettunut tukemaan ortodokseihin ja slaaveihin lukeutuvia serbejä, joiden joukot tappoivat jopa 8 000 Bosnian muslimia eli bosniakkia Srebrenicassa heinäkuussa 1995. Nykyinen Venäjän ja lännen kriisi varmisti veton.

Oleellisempaa kuin Venäjän toiminta on se, ettei 1990-luvun verisen sisällissodan haavoja ole kyetty paikkaamaan myöskään paikan päällä Bosniassa.

EU:n arvion mukaan maan normalisointi ei etene, vaan serbien, bosniakkien ja kroaattien vähemmistöt ovat yhtä jakautuneita kuin ennenkin.

Samalla Bosnia on kuitenkin ehdokasmaa EU:n jäseneksi, toisin kuin esimerkiksi Ukraina.

Sodan kauheuksien muistoa ei käytetä Bosniassa sovinnon välineenä, vaan sillä manipuloidaan nykyisyyttä ja pönkitetään poliittista valtaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat