Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiiviin rakentamisen Kivistö näyttää suuntaa tulevaisuuteen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Asuntomessut ovat siinä mielessä poikkeuksellisia kesätapahtumia, että niistä jää pelkän muiston sijaan pysyvä jälki maisemaan ja yhdyskuntarakenteeseen. Messujen jälkeen alueesta tulee osa tuhansien ihmisten ympärivuotista arkea.

Vantaan Kivistössä tänään perjantaina yleisölle avautuva messualue voi näyttää suuntaa pääkaupunkiseudulle ja laajemminkin Uudellemaalle, kun lähivuosina tehdään kauaskantoisia kaavoitukseen, rakentamiseen ja asuntopolitiikkaan liittyviä päätöksiä.

Asuntomessualueet heijastavat aina rakentamisajan arvoja. Kun Vantaalla edellisen kerran vuonna 1977 järjestettiin asuntomessut, Varistoon rakennettiin pientaloja omakotitalon rauhaa kaipaaville. Nyt Kivistön messualueella on tavallista enemmän kerrostaloja. Ympyrän muotoisessa asemakaavassa pientalotkin on sijoitettu lähelle toisiaan ja ulkokehällä sijaitsevia kerrostaloja.

Tiiviisti rakennetut asuinalueet ja täydennysrakentaminen ovat 2010-luvun trendejä, mutta etenkin pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla niiden tukena on lisäksi vankkoja kestävään kehitykseen ja metropolialueen maankäytön tehostamiseen liittyviä perusteita. Ne eivät ole ohimeneviä muotioikkuja.

Ekologisiin ja energiaa säästäviin ratkaisuihin on pyritty myös messutalojen materiaaleissa ja lämmityksessä: puu sopii suuren kerrostalonkin rakentamiseen, ja useissa pientaloissa hyödynnetään maalämpöä tai hybridilämmitystä.

Kivistöön rakennetut uudet asuintalot tulevat tarpeeseen asuntopulaa potevalla Helsingin seudulla. Muuallekin heinäkuun alussa avatun kehäradan lähistölle tulee lähivuosina asuntoja, työpaikkoja ja palveluja tuhansille ihmisille. Kehäradan varrella rakennustyömaiden välissä on kuitenkin yhä paljon rakentamiseen sopivaa maata, jota muun muassa uusi raideyhteys houkuttelee hyödyntämään.

Toivottavasti Kivistön ja muiden kehäradan varrelle nousevien asuinalueiden ja työpaikkakeskittymien esimerkki rohkaisee sekä Helsingin seudun kuntien että valtion päättäjiä suosimaan ratkaisuja, joilla synnytetään hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärelle tiiviisti toisiinsa kytkeytyneitä ja viihtyisiä asuinalueita. Sen pitäisi olla ohjenuorana kaikissa maankäyttöä, rakentamista ja liikennettä koskevissa ratkaisuissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat