Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talkoissa pitäisi olla hyvä tunnelma, mutta pääministeri Sipilän talkoissa kyräillään ja kaikkiin sattuu

Pääkirjoitus
 
Jyrki Räikkä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien uutistoimittaja.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on viljellyt talkoopuhetta jo vuosia. "Edessämme on ennennäkemättömät talkoot, jotka tulevat koskettamaan jokaista suomalaista", hän maalaili esimerkiksi marraskuussa 2013 Maaseudun Tulevaisuudessa. Sipilän noustua pääministeriksi talkooretoriikka on vain yltynyt.

Talkoot on käytössä kulunut termi, johon vedotaan milloin minkäkin asian ajamiseksi. Esimerkiksi "kansallistalkoisiin" suomalaisia ovat vuosien saatossa pyytäneet sekä Kansallispankki että mäkihyppymaajoukkue. Kummankaan kurssia kampanja ei kääntänyt nousuun.

Alkujaan talkoot oli suomalaisen talonpoikaiskulttuurin auttamisperinne. Kyläyhteisön jäsenet tekivät joukolla töitä toistensa hyväksi vapaaehtoisesti ja palkatta. Talkoolaisille tarjottiin kestitystä, ja talkoiden päätteeksi pidettiin usein juhlat.

Talkoissa pitäisi olla hyvä tunnelma ja yhteisen tekemisen meininki, mutta Sipilän hallituksen talkoissa kyräillään muita kädet puuskassa ja kaikkiin sattuu.

Yhteiskuntasopimusta rakennettaessa hallituksen talkookutsua ovat säestäneet uhkaukset kutsun noudattamatta jättämisen seurauksista: jos sopimusta ei synny, lisäleikkaukset osuvat kipeimmin eläkeläisiin, työttömiin ja lapsiperheisiin, joiden talkoohalukkuutta ei työmarkkinajärjestöjen neuvottelupöydästä edes kysytä.

Vanhassa agraari-Suomessa yksi talkootyön motiivi oli vähäosaisten auttaminen. Ei köyhiä rangaista haluttu.

Sipilä ja Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Matti Alahuhta ovat yrittäneet sitouttaa myös eliittiä talkoisiin, mutta lupauksia mukaantulosta on esitetty vasta vähän – ja silloinkin ehto on, että yhteiskuntasopimus todella solmitaan.

Yhtä laimeaa ja ehdollista esimerkkiä on näyttänyt Sipilä itse lupaamalla, että hallituspuolueiden puheenjohtajat leikkaavat omia palkkojaan, jos elinkeinoelämän johto ja johtavat virkamiehet antavat ensin samanlaisen "kohtuuden viestin" (HS.fi 27. 5.). Se on outoa johtajuutta: ei talkoohenkeä näin nostateta.

Entisaikojen talkoissa kilpailtiin työteliäisyydessä. Oli niittäjälle tai sarkakunnalle häpeäksi, jos jäi muista jälkeen.

Ehkä suomalaiset pitäisi palauttaa talkoiden mullantuoksuisille alkujuurille ja brändätä uhrauksia kansallisromanttisin mielikuvin. Kadonnut talkoohenki löytyy heinäsuovasta: Suomi kaipaa jokaisesta säädystä miehiä ja naisia, jotka käärivät sivuilleen vilkuilematta hihansa ja näyttävät, kuinka tarmokkaasti satoa niitetään kahmaloittain kitukasvuiseltakin kedolta.

Helppoa kuin heinänteko!

Jyrki Räikkä jyrki.raikka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat