Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Velkaantumisen pelko vaarantaa demokratian

Pääkirjoitus
 
Anna-Riikka Kauppinen ja Juhana Venäläinen

Velan lyhentämisen tarvetta pidetään kiistattomana tosiasiana. Tällainen ajattelu kaventaa poliittisen päätöksenteon liikkumavaraa kaikkialla Euroopassa.

Velkaantumisen katkaiseminen on ollut Suomen uuden hallitusohjelman valmistelun lähtökohta. Valtionvelan pienentämiseksi ja kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi on suunniteltu laajamittaisia julkisen talouden leikkauksia, joiden vaikutukset kohdistuvat etenkin opiskelijoihin, lapsiperheisiin, työttömiin ja pienituloisiin eläkeläisiin.

Velan lyhentämisen tarve on noussut yleiseurooppalaisten tuulten mukana poliittista päätöksentekoa ohjaavaksi ajatukseksi myös Suomessa. Kiristävää talouspolitiikkaa kannattavat hallitukset ovat Saksassa ja Britanniassa jo yltäneet peräkkäisiin vaalivoittoihin. Onkin kiinnostavaa kysyä, miksi velasta puhuminen vetoaa jopa niihin äänestäjiin, joiden elämää leikkaukset koskettavat kaikkein voimakkaimmin.

Vaikka leikkauskohteiden valinta on herättänyt kritiikkiä, velkaongelmasta ja sen polttavuudesta sinänsä on vallinnut laaja yksimielisyys. Pyrkimystä velkaantumisen nopeaan pysäyttämiseen ei ole mielletty poliittiseksi valinnaksi, vaan sitä on pidetty ainoastaan objektiiviseen ja riippumattomaan tietoon perustuvana vastuullisena taloudenpitona.

Kehitys on demokratian kannalta huolestuttava. Talouspolitiikan "riippumattomuuden" sijaan tulisi puhua talouden sosiaalisesta ja kulttuurisesta sidonnaisuudesta eli siitä, mitä taloudelliset päätökset tarkoittavat ihmisten arjessa.

Velka ilmiönä on yhtä vanha kuin ihminen sosiaalisena olentona. Kuten talouden varhaishistoriaa tutkinut kulttuuriantropologi David Graeber kuvaa, raha syntyi vasta kauan velan jälkeen pitämään kirjaa niistä monenmoisista riippuvuussuhteista, joita ihmisten välillä jo entuudestaan oli.

Velassa eli luotossa on nimensä mukaisesti kysymys luottamuksesta: yhteisön keskinäisestä yhteenkuuluvuuden tunteesta, jossa taloudellisten suhteiden järjestäminen esimerkiksi valtion ja kotitalouksien välillä on vain jäävuoren huippu.

Kotitalouden kannalta liiallisen velkaantumisen välttäminen on toki järkevää. Kun ylivelkaantunut kotitalous lyhentää velkaansa vähentämällä kulutustaan, velka todella pienenee ja taloudellinen vakaus lisääntyy. Valtion tapauksessa näin ei välttämättä käy, koska velan lyhentäminen leikkaamalla voi johtaa taloudellisen toiminnan lamaantumiseen ja verotulojen romahtamiseen. Tällöin on otettava lisää velkaa.

Talouden tasapainottamista leikkaamalla vaikeuttaa myös vastavuoroinen riippuvuussuhde julkisen talouden ja kotitalouksien välillä. Kun julkinen talous kuittaa velkojaan supistamalla alijäämiä, kotitaloudet velkaantuvat entistä pahemmin.

Silti julkisessa keskustelussa on jäänyt vähälle huomiolle, että kotitalouksien yhteenlaskettu velka on selvästi valtionvelkaa suurempi – sekä euromääräisesti että yhteiskunnallisena riskitekijänä.

Poliittinen velkapuhe on ollut luonteeltaan korostuneen matemaattista. Ennen eduskuntavaaleja talouspoliittista keskustelua käytiin puhumalla miljardiluokan summista, joita ei rikkaimmissakaan kotitalouksissa voida hahmottaa vertaamalla omaan rahankäyttöön.

Kotitalouksien kokemus ja "kansan taloustiede" opettavat vain, että velkaa on vältettävä – ja mitä vähemmän sitä on, sen parempi. Poliittiseen keskusteluun siirrettynä tämä periaate johtaa kansainvälisen verokilpailun kaltaisiin asetelmiin: poliitikko, joka esittää suurimman leikkaustarpeen, voi esittää olevansa eniten tosiasioiden puolella.

Leikkauskilpailun seurauksia on vaikeaa arvioida puolueettomasti, koska velalla perusteltujen leikkausten vaikutuksista ei vallitse yksimielisyyttä tutkijoidenkaan keskuudessa. Selvää kuitenkin on, että kiristävä talouspolitiikka ei ole velkaantuneellekaan valtiolle ainut mahdollisuus, vaan se on yksi politiikkavaihtoehto monien joukossa.

Demokraattisen päätöksentekojärjestelmän tehtävä on varmistaa, että kaikki käyttökelpoiset vaihtoehdot ovat myös aidosti valittavissa.

Anna-Riikka Kauppinen
ja Juhana Venäläinen
Kauppinen on antropologi London School of Economicsissa. Venäläinen on kulttuurintutkija Itä-Suomen yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat