Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aasiassa kootaan joukkueita suureen valtapoliittiseen peliin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Venäjä sai tällä viikolla Aasiasta sitä, mitä sille ei Euroopalta heru, eli toivomaansa kohtelua yhtenä maailman suurvalloista.

Presidentti Vladimir Putin isännöi keskiviikkona Shanghain yhteistyöjärjestön huippukokousta, johon osallistuivat Venäjän lisäksi Kiina ja Keski-Aasian entiset neuvostovaltiot. Kokouspaikaksi hän oli valinnut Baškortostanin tasavallan pääkaupungin Ufan Venäjän Euroopan puoleisen osan kaakkoisnurkassa. Paikka on kaukana läntisestä Euroopasta muttei liian lähellä Kiinaa.

Kokouksen profiilia nosti se, että jo tiistaina niin sanotut Brics-maat eli Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka olivat koolla Ufassa. Lisäksi Intia ja Pakistan kutsuttiin mukaan Shanghai-ryhmään.

Samaan aikaan Washingtonissa presidentti Barack Obama ja Vietnamin kommunistijohtaja Nguyen Phu Trong vakuuttivat maidensa kumppanuuden syvenevän entisestään.

Tapaamisista voi päätellä, että ainakaan ideologia ei ratkaise Aasian nykyisessä valtapolitiikassa. Vielä 1960- ja 1970-luvuilla Vietnamin kommunistit kävivät sotaa Yhdysvaltojen kanssa muiden muassa Kiinan kommunistijohdon tuella.

Venäjälle Shanghain yhteistyöjärjestö on keino kansainvälisen profiilin nostamiseksi länsimaista riippumatta, ja se on muutenkin hyödyllinen maalle, jonka alueesta 75 prosenttia on Aasiassa.

Ufan kokouksen alla Venäjällä ehdotettiin hyvinkin kunnianhimoisia uusia tehtäviä Shanghai-järjestölle, joka alun perin keskittyi vain takaamaan jäsenmaidensa aluerajojen kunnioittamisen. Joidenkin ehdotusten mukaan järjestöstä pitäisi tulla Venäjän vastapaino läntiselle sotilasliitolle Natolle. Ehdotukset heijastivat Venäjän poliittisen ilmapiirin loittonemista todellisuudesta ja haluttomuutta nähdä Venäjän heikkous suhteessa Kiinaan.

Yhteistyöjärjestön hallitseva toimija on Kiina, joka on vahvistamassa kansainvälistä poliittista asemaansa taloudellisen asemansa mukaiseksi. Tämä selittää myös Yhdysvaltain ja Vietnamin kumppanuuden kukoistuksen. Vietnam on Kiinan ärhäkkäin vastustaja kiistoissa Etelä-Kiinan meren saarista.

Kiinallekaan Shanghai-järjestö ei ole tärkeimmän luokan vaikutuskanava, mutta se on kuitenkin hyvä lisä, josta voi olla jonkin verran taloudellista hyötyä sekä Kiinalle että Venäjälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat