Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tämä viikonloppu on ratkaiseva eurolle

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Krei­kan ero eu­ros­ta tar­koit­tai­si myös iso­ja ta­lou­del­li­sia me­ne­tyk­siä eu­ro­mail­le, kos­ka tä­hän as­ti an­net­tu­ja lai­no­ja jou­dut­tai­siin kir­jaa­maan me­ne­te­tyik­si.
Krei­kan ero eu­ros­ta tar­koit­tai­si myös iso­ja ta­lou­del­li­sia me­ne­tyk­siä eu­ro­mail­le, kos­ka tä­hän as­ti an­net­tu­ja lai­no­ja jou­dut­tai­siin kir­jaa­maan me­ne­te­tyik­si. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Kreikan ja euroryhmän välisissä neuvotteluissa on ollut usein aiemminkin hetkiä, jolloin tilanteen on kuvailtu olleen äärimmäisellä takarajalla. Niin myös tänään lauantaina, kun euromaiden valtiovarainministereiden on määrä päättää, voiko Kreikan kanssa aloittaa neuvottelut uudesta lainaohjelmasta.

Tällä kertaa tilanne on monin verroin aiempaa vakavampi.

Kreikan pankit ovat olleet kiinni kesäkuun 29. päivästä lähtien, ja maan rahoitusjärjestelmä alkaa kaatua, jos tämän viikonlopun neuvotteluista ei tule tuloksia. Euroopan keskuspankki joutuu silloin lopettamaan hätärahoituksensa kreikkalaispankeille, mikä käytännössä johtaa pelättyyn Grexitiin eli Kreikan eroon eurosta.

Tilanteen epätoivoisuutta lisää se, että Kreikka itse ei halua eroa eurosta – eivätkä sen eroa halua myöskään euromaat, ainakaan virallisten kommenttien mukaan. Silti Grexitiin päädytään, jos luottamusta ja yhteistä tahtoa ei löydy.

Ero eurosta ei tarkoita, että euromaat voisivat kääntää selkänsä Kreikalle ja marssia kehästä voittajina. Silloin vaikeudet vasta alkavatkin – päällimmäisenä yhteiskunnallinen kaaos ja humanitäärinen kriisi geopoliittisesti tärkeällä Euroopan kolkalla.

Kreikan ero eurosta tarkoittaisi myös isoja taloudellisia menetyksiä euromaille, koska tähän asti annettuja lainoja jouduttaisiin kirjaamaan menetetyiksi.

Geopolitiikan takia Yhdysvallat seuraa tilannetta tarkasti. Se on myös Kreikan yhden velkojan eli kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n suurin rahoittaja. Tällä viikolla Yhdysvaltain valtiovarainministeri Jack Lew on käynyt keskusteluja useiden euroalueen kollegoidensa kanssa, myös Alexander Stubbin (kok).

Kreikka esitti keskiviikkona uutta kolmen vuoden pituista tukiohjelmaa ja täydensi pyyntöä myöhään torstaina kertomalla, millaisiin euroryhmän edellyttämiin talousuudistuksiin se olisi valmis tukea saadakseen.

Vasemmistolaisen päähallituspuolueen Syrizan käymät aiemmat neuvottelut euroryhmän kanssa ovat päättyneet siihen, että euroryhmä on pitänyt uudistusehdotuksia liian vaatimattomina ja Kreikka liian kovina.

Viimeksi kesäkuun lopussa toisen lainaohjelman jatkosta neuvoteltaessa oltiin jo lähellä kompromissia, kunnes Kreikan pääministeri Alexis Tsipras euroryhmän järkytykseksi marssi ulos ja ilmoitti Kreikan järjestävän kansanäänestyksen. Luottamus kreikkalaispoliitikkoihin meni saman tien, ja sitä on ollut vaikea rakentaa uudestaan.

Nyt Kreikka näyttäisi olevan valmis suostumaan hyvin samanlaiseen talousohjelmaan, jota se kesäkuun lopussa piti mahdottomana. Takinkääntö epäilyttää.

Syriza lupasi ennen valtaanpääsyään vaatia Kreikalle velkahelpotuksia, mihin euromaat – myös Suomi – ovat suhtautuneet hyvin torjuvasti. Torstaina jätetyn talousohjelmaehdotuksen englanninkielisessä versiossa ei puhuta helpotuksista, mutta kreikankielisessä versiossa ne ovat esillä.

Kreikan kolmas lainaohjelma maksettaisiin Euroopan vakausmekanismin EVM:n kautta.

Suomen ministerit ovat toistelleet hallitusohjelman lausetta, jonka mukaan hallitus suhtautuu kielteisesti Suomen vastuiden kasvattamiseen eurokriisin hoidossa. EVM:n kautta toimittaessa vastuut eivät varsinaisesti kasva, koska Suomi on maksanut osan pääomaosuudestaan EVM:ään ja sitoutunut vaadittaessa maksettavaan pääomaan. Suomen osallistumiseen riittää eduskunnan suuren valiokunnan päätös.

Jos euroryhmä suostuu uusiin velkahelpotuksiin, kuten IMF on suositellut, tilanne muuttuu Suomessa sisäpoliittisesti mutkikkaammaksi. Velkahelpotusten voi tulkita kasvattavan Suomen vastuita, vaikka kyse ei edes olisi vanhojen velkojen pääoman leikkaamisesta vaan matalista koroista ja pitkistä takaisinmaksuajoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat