Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylös, ulos ja lenkille

Pääkirjoitus
 
Jaakko Lähteenmaa Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Liikunta- ja kuntoiluvälineet kiiltävät uutuuttaan Linnanpellonpuiston lähiliikuntapaikalla. Lenkki suuntaa kohti Vuosaaren Aurinkolahtea, missä merenrannan liikuntapaikalla on yhdeksän erilaista voimailulaitetta. Matka jatkuu edelleen Uutelan luontopoluille.

Itä-Helsinki ei ole ainoa paikka, missä liikuntamahdollisuuksiin on satsattu. Opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan Suomessa on tätä nykyä noin 30 000 liikuntapaikkaa, joista kolme neljännestä on kuntien rakentamia ja ylläpitämiä.

Liikuntapaikkoja yhdistävät puistoja ja metsiä halkovat ulkoilutiet ja -polut. Luonnon virkistyskäyttöä ja luontomatkailua kehittävän Vilmat-ohjelman mukaan suomalaisella on matkaa lähimetsään keskimäärin 700 metriä.

Ulkoilureitit ovat hyvässä käytössä. Seurantaselvitysten mukaan 96 prosenttia väestöstä harrastaa ulkoilua keskimäärin kahdesta kolmeen kertaa viikossa. Täysin liikkumattomia aikuisia on EU-maista kaikkein vähiten meillä ja Ruotsissa. Pahimmat sohvaperunat asuvat Portugalissa, Romaniassa, Italiassa ja Kreikassa.

Liikunnalla on itseisarvoinen merkityksensä yksilölle. Yhteiskunnalle liikunnan merkitys on liikkumisen taloudellisten vaikutusten vuoksi valtava. Terveydenhoitokuluissa liikkumattomuuden hinta lasketaan miljardeissa.

Aikuisiän diabetes on hyvä esimerkki liikkumattomuuden taloudellisesta merkityksestä. Kansanterveysbudjetista menee liki viidennes kakkostyypin diabeteksen aiheuttamiin välillisiin ja välittömiin kuluihin. Pääsyyt diabeteksen lisääntymiseen ovat liikunnan vähäisyys, liikapaino ja väestön vanheneminen.

Yhdysvalloissa on tutkittu, että liikuntaa harrastamaton henkilö aiheuttaa liikuntaa harrastavaan verrattuna yhteiskunnalle elinaikanaan yli 11 000 euroa suuremmat menot suurempina sairauskuluina ja pienempinä verotuottoina – vaikka huomioon otetaan liikunnanharrastajan pidemmästä eliniästä johtuvat suuremmat eläkekulut.

Harvard Business Review'n blogistit laskivat pari vuotta sitten tupakka-askin hinnaksi 25 taalaa eli 19 euroa, mikäli hintaan sisällytettäisiin tupakoinnin yhteiskunnalle aiheuttamat terveydenhuoltokulut ja tuottavuuden lasku. Lenkkikaverini pohti saman metodin soveltamista liikkumattomiin: laiskalle liikkujalle terveydenhuoltoon tuplamaksut.

Itse luotan mieluummin merenrantoja kiertävien lenkkipolkujen vetovoimaan.

Jaakko Lähteenmaa jaakko.lahteenmaa@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n hallintopäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat