Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeusturvasta pitää huolehtia tehostamispaineiden keskelläkin

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Oikeusministeriön toiminta- ja taloussuunnitelma vuosille 2015–2018 kuvaa koruttomasti, miten suomalaisen yhteiskunnan taloudellinen tilanne heijastuu oikeuslaitokseen.

Syrjäytymisen, työttömyyden ja kotitalouksien velkaantumisen kasvulle ei näy loppua, ja myös konkurssien, velkajärjestelyjen ja yrityssaneerausten määrä pysyy suurena. Tämä lisää ennestäänkin kuormitettujen tuomioistuinten ja oikeusavun antajien työtaakkaa, mutta samanaikaisesti oikeuslaitoksen pitäisi tehostaa toimintaansa ja pystyä tekemään valtionhallinnolta edellytettyjä säästöjä.

Hallitusohjelmassa luvataan nopeuttaa oikeusprosesseja ja mahdollistaa se, että tuomioistuimet voivat keskittyä ydintehtäviinsä. Tuomioistuinten työskentelyä tehostettaessa aiotaan muun muassa siirtää riidattomat asiat pois tuomioistuimista ja kehittää tuomioistuinmenettelyn ulkopuolisia riidanratkaisumenettelyjä.

Vaihtoehtoisille riidanratkaisumenettelyille ja sovittelujärjestelmän vahvistamiselle pannaankin paljon painoa oikeusministeriön tällä viikolla julkistamassa oikeusavun kokonaissuunnitelmassa. Jos entistä suurempi osa erimielisyyksistä saataisiin ratkaistua ennen tuomioistuinkäsittelyä kuluttajariita-, liikennevahinko- ja vakuutuslautakuntien antamien suositusten perusteella, paine tuomioistuimissa vähenisi.

Myös hometalojuttuja, kunnianloukkauksia ja perheasioita haluttaisiin ohjata enenevässä määrin sovintomenettelyyn. Juttujen käsittelyä ja sovittelua halutaan myös sujuvoittaa ajan hengessä sähköisten palvelujen avulla.

Riitojen nopea ratkaiseminen on osapuolten ja yhteiskunnan etu, mutta tuomioistuinten jutturuuhkaa ei pidä purkaa kansalaisten oikeusturvan kustannuksella.

Oikeusavun kokonaissuunnitelmassa luvataan parantaa ja laajentaa oikeudellista neuvontaa ja sähköisiä palveluja asiakaslähtöisesti. Sovittelussa oikeusavustajille pyritään luomaan aiempaa suurempi ja aktiivisempi rooli.

Tavoitteen toteuttamiseksi pitäisi lisätä oikeusavusta vastaavien koulutusta, jossa on joka tapauksessa parantamisen varaa. Eduskunnan oikeusasiamiehen Pirkanmaan oikeusaputoimistolle epäasiallisesta sisäisestä viestinnästä antamat moitteet (HS 8. 7.) eivät lisää luottamusta julkisen oikeusavun hyvään laatuun.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat