Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kelpaako katsojalle luokaton konekäännös? Suomennokset eivät tule liukuhihnalta

Pääkirjoitus
 
Ville Eloranta Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on kielenhuollosta vastaava toimittaja.

Hyvä tuoksu. Liliac oikea? Tiedätkö, he tosiasiallisesta Olive perheen?

Nämä omintakeiset vuorosanat ilmestyivät toukokuussa Viaplay-nettipalvelussa Unforgettable-sarjaa seuranneiden ruudulle. Kelvollinen suomennos menisi kutakuinkin näin:

"Tuoksuupa täällä hyvältä. Syreenejä, eikö? Tiesitkö, että ne kuuluvat itse asiassa öljypuukasveihin?"

Viaplayn Suomen-maajohtaja kiisti Journalisti-lehdessä (7/2015) jyrkästi käännöskoneiden käytön. Ehkeivät ne kuulu yhtiön toimintapolitiikkaan, mutta vaatisi melkoista pokkaa väittää oheista sotkua miksikään muuksi kuin luokattomaksi konekäännökseksi.

Jälkimmäistä suomennosta taas voi luonnehtia lähinnä kelvolliseksi, koska tein sen itse. Todelliset suomennosten ammattilaiset ovat opiskelleet käännösviestintää korkeakoulussa.

Vastikään ilmestyneessä kirjassa Käännetyt maailmat – Johdatus käännösviestintään (Gaudeamus) yli kaksikymmentä asiantuntijaa kertoo laajasti erilaisista käännöstöistä ja toimenkuvista.

Työtehtävä saattaa olla "mitä tahansa lauluteksteistä keinosiemennyssonnin sperma-arvioon, oleskeluluvasta teurastamon saparoleikkurin käyttöohjeeseen, elokuvan ääniraidasta Britney Spears -nuken lehdistötiedotteeseen". Koulutettu kääntäjä on myös suomen kielen ja kielenhuollon ammattilainen.

Teos osoittaa, että kelvollisesta käännöksestä on matkaa sujuvaan. Englanninkielisessä ruokaohjeessa bring to the boil on mahdollista kääntää lämmitä se kiehumispisteeseen, mutta resepteihin on vakiintunut napakka vastine: kiehauta.

Viime vuosina kääntäjien ammattikuntaa on kohdeltu monissa paikoissa kaltoin, vaikka yhteiskunta on riippuvainen käännöksistä. Kunnon suomennokset vaativat aikaa ja rahaa.

Liika kiire ja vieras aihe ovat pirullinen yhdistelmä. Sen tietävät sekä Jouni Paakkisen käännöskukkaskirjoihin päätyneet tv-tekstittäjät että ne toimittajat, jotka suomensivat General Assemblyn (yleiskokous) "kenraali Assemblyksi" ja sanat fighting the Nazis (natseja vastaan taisteleminen) muotoon "Nazisin taistelu".

Tuoreen kirjan ehkä tärkein muistutus onkin tässä: "Kääntäjä ei käännä sanoja, lauseita, virkkeitä tai kappaleita, vaan sen, mikä on oleellista viestin välittymiseksi yhdestä kulttuurista toiseen."

Niin kauan kuin tämä pysyy mielessä, kenenkään ei pitäisi luulla, että kääntäjän työ on korvattavissa konekäännöksillä.

Ville Eloranta ville.eloranta@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kielenhuollosta
vastaava toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat