Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisen kirkonkylän loppukiri on käynnistynyt

Pääkirjoitus
 
Antero Mukka Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien päätoimittaja.

Sukua kokoontui rippijuhliin Itä-Uudellemaalle. Serkusten kesken saimme mieluisan tovin päivittää kuulumisia. Varttuneimmat meistä ovat ehtineet eläkkeelle, ja jälkikasvua on jo kolmannessa polvessa.

Seinälle kehystetty panoraamakuva muistuttaa maisemasta, joka meitä yhdistää. Kuvasarja keskisen Tornionjokivarren kyläraitilta on otettu kirkontornista isoäitini kuolinvuonna 1971.

Myrskylän kirkkoon saavuimme nyt kuka mistäkin.

Pari serkkuani asustaa syntymäkotini naapuritaloja. Edellistä polvea edustaa enää isävainajani vanhemman veljen vaimo. Me muut olemme valuneet etelämmäs, osana muuttoaaltoa, joka on pyyhkäissyt maakuntien Suomen yli.

Suomi rakennetaan pala palalta uusiksi. Iso osa rakennetusta Suomesta sijaitsee seuduilla, joista väki, palvelut ja työpaikat karkaavat toisaalle. Muutaman kasvukeskuksen ulkopuolella avautuu tyhjentyvä maisema, jossa edes rakennusten korjaaminen ei ole välttämättä taloudellisesti perusteltua.

Suomi on kaupungistumiskehityksessä 10–15 vuotta jäljessä Länsi-Eurooppaa, mutta nyt kiri on käynnistynyt, arvioi Suomen hypoteekkiyhdistys katsauksessaan. Muu Suomi ei Hypon mukaan ole tuomittu kurimukseen, mutta "haasteet ovat vakavammat ja vaativat taitoa vastata pirulliseen ongelmaan".

Vantaalla avautuivat perjantaina Asuntomessut, jotka viittoittavat tietä pääkaupunkiseudun tulevalle suunnalle. Kehyskuntien hiipunut imu ja suuntaus pienempiin asuinneliöihin raivaavat maata tiiviille, hyvien yhteyksien varaan rakentuvalle 2020-luvun metropolille.

Tämä on järkevä, Suomen kilpailukyvyn kannalta perusteltu kehityssuunta. Koko maan kannalta kolikolla on kuitenkin myös kääntöpuoli. Hypoteekkiyhdistyksen arvion mukaan (HS 25. 1.) jopa miljoona asuntoa sijaitsee kysyntään nähden väärillä paikkakunnilla.

Paraikaa tiivistyy maan asuntovarallisuuden uusjako, jossa monelle pitkänkin päivätyön tehneelle ja omaan asuntoon sijoittaneelle voi jäädä käteen Musta Pekka.

Alkukesästä julkisuutta sai tapaus, jossa Pohjois-Savon Nilsiässä sijaitseva taloyhtiö ei saanut pankista lainaa putkiremonttiinsa (HS 4. 6.). Kerrostaloasuntojen markkina-arvo ei enää vastannut niiden koettua käyttöarvoa.

Kiinteistöliiton keväällä julkaisemassa raportissa asuntokannan vuotuiseksi korjaustarpeeksi arvioitiin 3,5 miljardia euroa. Korjausvelkaa on jo ennestään kertynyt 15 miljardin arvosta. Nilsiän kohtalo voi siis olla edessä muuallakin.

Suuren muuton kirivaihe pakkaa meitä yhä tiiviimmin kaupunkeihin. Kehäradan ja länsimetron myötä pääkaupunkiseudulla on entistä paremmat valmiudet tarjota vetovoimaisia uusia kotikortteleita jopa sadoilletuhansille uusille asukkaille.

Päättäjillä on kuitenkin vielä visainen tehtävä pähkiä, kuinka kasvusta saadaan kestävää niin, että näkymä eteenpäin säilyy myös maan harvemmin asutuissa osissa. Tämä vaatii kaukonäköisiä toimia kaikessa yhteiskuntapolitiikassa. Kipeitäkään päätöksiä ei pidä viivyttää, eikä kylvää yhtään euroa katteettomiin toiveisiin.

Kyse ei ole vain syrjäisten rajaseutujen pulmasta, vaan kiinteistöjen kohtalokas arvonalennus voi iskeä myös Etelä-Suomen taajamiin.

Muutos kytkeytyy megatrendiin, joka syö omistamisen suosiota. Halu jakaa voittaa ostovietin ja ravistelee totuttuja bisnesmalleja. Tämä on jo tapahtunut monilla aloilla, tuoreina esimerkkeinä Uberin ja Airbnb:n kaltaiset toimijat.

Vaikea on valaa uskoa omistusten arvonnousuun maaseudulla, taajamissa ja pikkukaupungeissa.

Seinältä tutkailemamme kylä pystytettiin uudelleen sotien jälkeen tuhkasta, kun saksalaiset olivat polttaneet sen vetäytyessään. Jälleenrakennusta seurasi pitkä hyvinvoinnin rakentamisen aika. Liki 50 vuotta sitten taltioituun kuvasarjaan ikuistuikin kellotapulista yhteisö, jolla oli elämä edessään.

Lapsuudenkotini on saanut uuden alun hyvien vuokralaisten ansiosta. Naapurissakin on valot.

Jokainen asuttu talo on osavoitto, mutta autioitumiskehityksen käänteeksi niistä ei vielä ole. Nykypäivän kuvaajan kannattaa olla ajoissa liikkeellä – jos suomalaisen kirkonkylän loppukirin mielii taltioida.

Antero Mukka antero.mukka@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat