Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etyjillä ei ole karttaa ulospääsyyn Ukrainasta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj kokoontui Helsingissä perjantaina varaministereiden ja virkamiesten kesken siksi, ettei korkeamman tason kokoontumiseen ole nyt riittäviä syitä.

Se on aika onnetonta, kun kokouksen yhtenä aiheena oli juhlistaa Helsingissä 40 vuotta sitten huippukokouksessa allekirjoitettua Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen Etykin loppuasiakirjaa, jota on pidetty yhtenä kylmän sodan jälkeisen Euroopan tiennäyttäjistä.

Venäjän Ukrainassa johtamat sotatoimet ovat tyrehdyttäneet juhlatunnelman, joka oli Venäjän ja lännen välillä heikko jo ennen Ukrainan tapahtumia. Jotta Helsingin juhlatilaisuudesta ei tulisi muistotilaisuutta, yritetään Etyjissä myös kartoittaa järjestön tulevaisuutta, ulospääsyä Ukrainasta ja euroatlanttisen alueen turvallisuutta tästä eteenpäin. Edellytykset edistysaskelille ovat hyvin heikot.

Etyj on ollut tällä viikolla Suomessa poikkeuksellisen näkyvästi esillä, koska Ukrainaa ja Etyjin roolia käsiteltiin Helsingissä jo alkuviikosta koolla olleessa Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen vuosikokouksessa. Parlamentaarikkojen foorumi ei kuitenkaan ole osa Etyjiä, joka on hallitusten välinen järjestö. Parlamentaarikoilla on tosin tärkeä rooli muun muassa Etyjin vaalivalvonnassa. Parlamenttikokouksen anti hautautui kiistelyyn Suomen päätöksestä estää EU:n matkustuskiellossa olevien Venäjän duuman jäsenten maahantulo.

Varsinaisen Etyjin kannalta tilanne on ristiriitainen. Venäjän ja länsimaiden kriisi lamaannuttaa järjestöä. Venäjän Ukrainassa johtamat sotatoimet ovat kuitenkin samalla antaneet kiistattomat perusteet Etyjin olemassaolon jatkumiselle. Se ei ollut mikään itsestäänselvyys Ukrainan kriisin ensikuukausina runsas vuosi sitten.

Etyjin pysyvä sihteeristö ja sen rinnalla Wienissä toimiva konfliktinestokeskus hämmästyttivät viime vuoden maaliskuussa todennäköisesti itsensäkin järjestämällä tarkkailijoita Ukrainaan kirjaimellisesti yli yön. Ratkaisevaa oli, että hankkeelle löytyi päätösten edellyttämä yksimielinen tuki 57 jäsenmaan Etyjissä – siis Venäjäkin sidottiin mukaan.

Sittemmin Etyjin erityismissio Ukrainassa on kasvanut 500 tarkkailijan vahvuiseksi. Etyj on lisäksi valvonut Ukrainassa sekä presidentin- että parlamenttivaalit. Etyj on mukana kontaktiryhmässä, joka on neuvotellut Itä-Ukrainaan tulitaukosopimuksen ja yrittää saada sitä toimimaan. Etyj edesauttoi vuosi sitten Itä-Ukrainan yllä alasammutun malesialaisen matkustajakoneen osien keräämistä tutkimuksia varten.

Yksikään muu järjestö ei pystyisi samaan rooliin niin, että kaikki Ukrainan kriisin osapuolet olisivat mukana. Ei ole kuitenkaan selvää, kuinka kauan Etyj voi tarkkailla sotatoimia, joita se ei kykene estämään.

Siksi Etyjin erinäisissä kokouksissa ja kontaktiryhmässä yritetään löytää keinoja tulitauon pelastamiseksi ja Etyjin vahvistamiseksi.

Laajemmissa hankkeissa Venäjä puhuu suurisuuntaisesti Euroopan "uudesta turvallisuusarkkitehtuurista". Länsimaat näkevät puheet yrityksinä hajottaa Natoa ja EU:ta ja puhuvat sen sijaan uusien yhteisesti sovittujen pelisääntöjen tarpeellisuudesta.

Uusia ideoita kehittelee muun muassa arvovaltaisista vaikuttajista koottu työryhmä, jossa on Suomesta mukana Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen. Ryhmän ensimmäinen väliraportti kertoo enemmän erimielisyydestä Venäjän ja muiden osallistujien välillä kuin todellisesta edistyksestä. Lisäksi kokeneet Etyj-diplomaatit sanovat, että ideoita on kyllä pyöritelty jo pitkään. Pulaa ei ole niistä vaan poliittisesta tahdosta ideoiden toteuttamiseksi.

Etyjin olemassaolon tarpeellisuudesta ei onneksi ole enää erimielisyyttä. Etyjissä Venäjä ja länsi voivat sopia asioista sitten, kun siihen on muuten edellytyksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat