Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kunniaväkivaltaa verhoava hiljaisuus pitää rikkoa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Helsingin käräjäoikeus antoi heinäkuun alussa Suomen ensimmäisen tuomion kunniamurhan valmistelusta. Oikeus katsoi, että 20-vuotias mies oli suunnitellut 16-vuotiaan siskonsa murhaa siitä syystä, ettei sisko noudattanut perheen kulttuurin ja islamin mukaisia perinteitä.

Asian käsittely jatkuu hovioikeudessa. Tapaus on tärkeä muistutus siitä, että myös Suomessa väkivaltaisia tekoja tai uhkauksia omaa perheenjäsentä kohtaan voi kehystää teon oikeuttaminen kunniakulttuurilla. Esiin tulee kuitenkin vain jäävuoren huippu.

Kaikissa väkivallan eri muodoissa on omat tyypilliset piirteensä ja ongelmansa – niin myös kunniaan liittyvissä perheen sisäisissä rikoksissa. Yksi kunniaväkivallaksi kutsutun väkivallan piirre on sitä verhoava hiljaisuus. Uhrit ovat usein häpeissään. Vaikka esimerkiksi poliisin on vaikea päästä kiinni ilmiöön, on selvää, että se ohjaa esimerkiksi nuorten naisten käyttäytymistä.

Ongelma on myös se, miten nopeasti aihe saa julkisessa keskustelussa rasistisen sävyn. Kunnialla perustellun väkivallan estämisestä pitää kuitenkin puhua niin, ettei polttomerkitse mitään ryhmää.

Jo nyt viranomaiset ja muutama kansalaisjärjestö tekevät töitä kunniaväkivallan tunnistamiseksi ja estämiseksi, mutta työ on alkutekijöissään. Tärkeä rooli on myös maahanmuuttajien omilla yhteisöillä. Sitä työtä on tuettava.

Pohjimmiltaan kyse on ihan samasta kotouttamisesta ja sosiaalityöstä kuin esimerkiksi radikalisoitumisen estämisessä. Mitä nopeammin Suomeen tulija on kiinni suomalaisessa yhteiskunnassa, sen vähemmän on ongelmia.

Vaikka kunniaväkivallassa on kyse muustakin kuin perheväkivallasta, yksi tapa auttaa ovat turvakodit. Vastuu niiden rahoituksesta siirtyi vuoden alussa kunnilta valtiolle, mikä toi epävarmuutta toiminnan jatkumisesta. Kesäkuussa valtion rahoitus myönnettiin 19:lle turvakotipalvelun tuottajalle. Tuen sai myös Monika-naisten turvakoti Mona. Hyvä niin.

Mona on ainoa maahanmuuttajanaisille tarkoitettu turvakoti, ja sillä on vuosien tuoma kokemus esimerkiksi pakkoavioliiton uhrien auttamisesta. Tätä asiantuntemusta tarvitaan lisää muun muassa terveydenhoitoon ja kouluihin.

Etenkin alaikäisten uhrien suojaamisessa on Suomessa vielä paljon tehtävää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat