Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi pelaa kovaa peliä Kreikka-neuvotteluissa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Viikonloppuna Brysselissä alkaneet kokoukset Kreikan kolmannesta tukiohjelmasta toivat kerralla esiin niin euromaiden väliset kuin Suomen sisäisetkin erimielisyydet Kreikan tukemisesta. Lauantaina levisi jopa tieto, että perussuomalaiset olisivat olleet valmiita lähtemään hallituksesta, jos se osaltaan hyväksyisi neuvotteluiden aloittamisen Kreikan kanssa.

Tämä kiistettiin sunnuntaina: pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan perussuomalaiset eivät sanelleet Suomen kantaa, vaan hallitus on yksimielinen.

Hallituksen linjana siis on, että Brysselissä esillä ollut, Kreikan parlamentin hyväksymä esitys neuvotteluiden pohjaksi ei ole riittävä.

Suomi on eri mieltä kuin kansainvälinen valuuttarahasto IMF, Euroopan keskuspankki sekä EU-komissio, jotka olivat valmiita suosittelemaan lainaneuvottelujen aloittamista Kreikan esityksen pohjalta. Tosin näiden instituutioidenkin arvio velkakestävyydestä eli Kreikan kyvystä selvitä lainoistaan on sävyltään epäilevä.

Sipilän mukaan pitää tapahtua paljon liikahduksia, että euromaiden ylipäänsä kannattaisi avata neuvottelut kolmannesta tukipaketista.

Kreikan kolmivuotinen tukipaketti olisi isompi kuin etukäteen otaksuttiin – viikonlopun laskelmien mukaan peräti 74 miljardia euroa eli melkein puolitoista kertaa Suomen valtion budjetin verran.

Tarve on kasvanut, koska talouskriisi on viimeistään nyt levinnyt pankkeihin. Ne ovat olleet kiinni kesäkuun lopulta asti ja tarvinnevat kymmenien miljardien erillisen tuen pysyäkseen pystyssä.

Tukisumman paisumisen lisäksi Suomen hallitusta on ärsyttänyt tieto, että Kreikan pääministeri Alexis Tsipras viittasi mahdollisiin tuleviin velkahelpotuksiin hakiessaan parlamentin tukea talousohjelmalle.

Euromaat eivät ole tällaisia helpotuksia luvanneet, kaikkein vähiten Suomi. Tsipras puhuu kreikkalaisille eri viestiä kuin euromaille, mikä ei ole lisännyt luottamusta.

Joidenkin Brysselistä tulleiden tietojen mukaan Suomi vetää tiukinta linjaa – joidenkin tietojen mukaan samassa rintamassa on muitakin maita. Kreikan ohjelman riittämättömyyttä ovat kritisoineet muun muassa Saksa ja Baltian maat, kun taas erityisesti Ranska haluaa pitää Kreikan euroalueessa – jopa siinä määrin, että ranskalaisvirkamiehet avustivat Kreikkaa talousohjelmaehdotuksen laadinnassa.

Oli liittolaisia tai ei, Suomi pelaa nyt kovaa peliä. Kreikka on aivan hilkulla pudota pois eurojärjestelmästä, mikä johtaisi lainoittajamaiden isoihin taloudellisiin tappioihin ja ajaisi Kreikan pitkään kaaokseen, josta selviämiseen tarvittaisiin joka tapauksessa muiden EU-maiden apua.

Siksi Suomi todennäköisesti viime kädessä seurailee etenkin Saksan toimintalinjaa ja taipuu vastahakoiseen kompromissiin, jossa Kreikalta vaaditaan lainaehtojen tuntuvaa kiristämistä ennen kuin neuvottelut voidaan edes aloittaa.

Ennen neuvotteluita julkisuuteen putkahti Saksan taustamuistio, jossa puhutaan Kreikan määräaikaisesta erottamisesta eurosta. Ajatus kuulostaa enemmän Kreikkaan kohdistuvalta pelottelulta kuin toteuttamiskelpoiselta idealta.

Neuvotteluja ei voida käydä koko kesää, sillä tänään maanantaina on enää viikko aikaa siihen, kun Kreikan noin 3,5 miljardin euron velka Euroopan keskuspankille erääntyy.

EKP ei voi jatkaa kreikkalaispankkien niin sanottua ELA-hätärahoitusta, jos takaisinmaksua ei ole luvassa eikä euromaiden ja Kreikan neuvotteluiden alkamisesta ole mitään näkymää.

Jos hätärahoitus lakkaa, pankit ovat nopeasti maksukyvyttömiä ja Kreikan euroero hyvin lähellä. Se olisi hyppy tuntemattomaan kaikille euromaille, myös Suomelle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat