Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläiset taiteilijat ovat oppineet kantapään kautta, ettei Venäjän toimia Ukrainassa pidä kritisoida

Pääkirjoitus
 
Pekka Hakala Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Venäläinen supertähti Zemfira Ramazanova osoitti runsas viikko sitten, että Venäjällä saa nyt skandaalin aikaan vaivattomasti. Tbilisissä Georgiassa konsertoinut laulaja otti vastaan yleisön joukosta ojennetun Ukrainan lipun, huiskaisi sillä kitaristia ja solmi lipun mikrofonitelineeseen.

Tapaus ylsi valtiollisen uutistoimiston Ria Novostin ykkösuutisten joukkoon. Sittemmin ainakin Zemfiran Krimin-keikka on peruttu. Toistaiseksi tataaritähti ei ole osoittanut katumuksen merkkejä, mutta eipä ihme, jos vielä osoittaisi.

Toimittaja Jevgeni Levkovitš kirjaa tuoreessa Novoje Vremja -aikakauslehdessä joukon viimeaikaisia rocktähtien takinkääntöjä. Mainio esimerkki on muun muassa Notšnyje Snaiperi (Yön tarkka-ampujat) -yhtyeen keulahahmo Diana Arbenina. Hän kieltäytyi viime vuoden toukokuussa esiintymästä Krimillä Venäjän miehityksen vuoksi.

Yleisön ja kollegoiden lisäksi Arbeninan temppu pahastutti ilmeisesti myös konserttijärjestäjät. Laulaja julkaisi viime syyskuussa Youtubessa listan perutuista konserteista: Tver, Kursk, Belgorod, Orel, Volgograd, Kazan, Kostroma ja Nižnyi Novgorod. Missä oli konserttisalin katto romahtanut, missä klubi oli remontissa tai yllättäen muussa käytössä.

"Teen kaikkeni palatakseni", Arbenina kommentoi. Hän esiintyi kesäkuussa Venäjän kansallispäivän konsertissa Punaisella torilla, ja heinäkuun alussa hän avasi puolustusvoimienkin sponsoroiman Našestvie-festivaalin (Invaasio).

Edes vannoutuneet Venäjän nykypolitiikan vastustajat eivät ole välttyneet kompromisseilta. Esimerkiksi Kiovaan viime vuonna puuhattu venäläis-ukrainalainen ystävyysfestivaali peruuntui, kun kaikki venäläiset tähdet jäivät kotiin.

Osallistumisensa peruneisiin kuului myös Venäjän "rockin viimeinen idealisti", DDT-yhtyeen perustaja Juri Ševtšuk. Nimettömänä pysytellyt järjestäjien edustaja kertoi tähden arvelleen, että stadionilla hulmuilee ukrainalaisen oikeistojärjestön Pravyi sektorin punamustia lippuja, joiden seassa esiintyminen olisi pilannut hänen maineensa.

"Ei pidä luulla, että rockmuusikot olisivat jotain muusta maasta irrallista", kommentoi oppositiomielinen muusikko Vasili Gontšarov alias Vasja Oblomov Novoje Vremjalle. "Hekin haluavat syödä, juoda ja pukeutua. Ja ellei yhteiskunnassa ole minkäänlaista protestia sotaa ja väkivaltaa vastaan vaan vain halua elää rauhassa ja ansaita rahaa, mistä ihmeestä rockmuusikot sen protestin repäisevät?"

Pekka Hakala pekka.hakala@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat