Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puuhiilen viennillä pidetään yllä konfliktia Somaliassa

Pääkirjoitus
 
Antti Erkkilä
Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 300 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Toimitus editoi julkaistavat artikkelit.

Puuhiilen vienti lisääntyy YK:n asettamasta vienti- ja tuontikiellosta huolimatta.

Somalian valtio hajosi Mohamed Siad Barren sotilashallinnon (1969–1991)kukistumiseen sisällissodassa. Pohjoisessa sijaitsevat Somalimaa ja Puntmaa perustivat melko pian oman hallintonsa. Luonnonvaroiltaan hieman rikkaampi maan eteläosa on pitkään saanut kärsiä aseellisista selkkauksista, sotatoimista, terrori-iskuista ja muista levottomuuksista.

Somalian keski- ja eteläosissa konfliktia on pitänyt yllä paikallisten klaanien välinen ja keskinäinen taistelu luonnonvaroista. Siihen on liittynyt myös kiista kaupankäynnin hallinnasta. Karjatalous ja siitä saatavat vientitulot ovat olleet paimentolaisten ja koko Somalian elinehto.

Somaliassa tuotetun puuhiilen ulkomaankauppa alkoi varsinaisesti vasta 1990-luvun loppupuolella. Tuolloin puuhiiltä alettiin viedä yhä enemmän lähialueen arabimaihin, joissa sitä käytetään grillihiilen ohella shisha-vesipiippujen lämmönlähteenä. Somalian puuhiiltä pidetään poikkeuksellisen laadukkaana sen hitaan palamisen ja miellyttävän tuoksun ansiosta.

YK:n turvallisuusneuvosto asetti helmikuussa 2012 Somaliasta peräisin olevalle puuhiilelle vienti- ja tuontikiellon. Viime vuonna päätöstä tehostettiin oikeudella tarkastaa Somaliasta lähtevät alukset, jos on syytä olettaa, että ne kuljettavat puuhiiltä. Toistaiseksi näyttää siltä, että jäsenvaltioilla ei ole ollut halukkuutta päätösten toimeenpanoon.

Kymmenen viime vuoden aikana puuhiilen kotimaisen kulutuksen suhteellinen osuus on Somaliassa supistunut viidennekseen koko puuhiilen tuotannosta. Ulkomaankauppa ja puuhiilen kokonaistuotanto ovat samalla kasvaneet voimakkaasti. Osaltaan tätä on edistänyt maaseudun toimeentulomahdollisuuksien kaventuminen.

Viisisataa kilometriä Mogadishusta lounaaseen sijaitsevaan Kismayon kaupunkiin tulee päivittäin noin kaksikymmentä rekkalastillista puuhiiltä. Kuukauden aikana satamasta saatetaan lastata ulkomaan vientiin jopa miljoona säkillistä "mustaa kultaa", joka viedään Saudi-Arabiaan, Omaniin, Arabiemiirikuntiin ja Kuwaitiin. Aiemmin on käytetty rahtialuksia, mutta kuljetuksissa on siirrytty vaikeammin havaittaviin pienempiin puuveneisiin.

Somalialainen al-Shabaab-järjestö joutui vetäytymään Kismayon kaupungista syyskuussa 2012. Kaupungin hallinta siirtyi Kenian armeijalle, joka toimii Somaliassa osana Afrikan unionin kriisinhallintaoperaatiota ja tekee yhteistyötä paikallisen väliaikaishallinnon kanssa.

Valtaapitävien vaihduttua puuhiilen vienti eteläisen Somalian satamista ei ole suinkaan tyrehtynyt – vastoin ennakko-odotuksia vientitoiminta on vilkastunut.

Viimeisimmät, satelliittikuviin perustuvat tiedot Somalian puuhiilen tuotannon kehityksestä kertovat toiminnan laajenemisesta ja tehostumisesta. Uusin puuhiilen tuotantoalue on eteläisimmässä Somaliassa, Kenian rajan tuntumassa.

Al-Shabaabin tarkastuspisteillä verotetaan 120 dollaria kuorma-autolta ja 0,7 dollaria puuhiilisäkiltä. Maksusta saa kuitin, jota näyttämällä pääsee seuraavan tarkistuspisteen ohi ilmaiseksi. Liikennöintimaksujen kertymäksi on arvioitu 8–15 miljoonaa dollaria vuodessa.

Al-Shabaabille hyvitetään välikäsien kautta aiempaa suurempi osuus Kismayon sataman puuhiilen viennistä, runsaasti yli 25 miljoonaa dollaria vuodessa. Lisäksi järjestö saa huomattavia vientituloja myös muista satamakaupungeista.

YK:n mandaatilla toimivan Somalian ja Eritrean tarkkailuryhmän raportin mukaan puuhiilen vientitoimintaan liittyviä maksuja perivät myös Kenian armeija ja paikallista väliaikaishallintoa tukevan Ras Kamboni -ryhmän asemiehet.

Somalian puuhiilen vientikaupasta on tullut samankaltainen osa aseellisen konfliktin käyttövoimaa kuin veritimantit olivat Sierra Leonen sisällissodassa. Somalian eteläosissa toimii joukko erityyppisiä intressiryhmiä, joita yhdistää osallisuus yli 250 miljoonan dollarin arvoiseen laittomaan puuhiilen vientikauppaan.

Karjan laiduntamiselle elintärkeiden akasiametsien tuhoaminen liiallisen puuhiilen tuotannon vuoksi tulisi saada pikaisesti pysäytettyä. Samalla tukittaisiin merkittävä aseellisen konfliktin ja terrorismin rahoituslähde.

Antti Erkkilä
Kirjoittaja on Itä-Suomen yliopistossa toimiva kehitysmaihin erikoistunut metsäntutkija.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat