Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen hallitus voisi kertoa, mitä se haluaa Kreikalta

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mielestä on turha puhua Kreikan nöyryyttämisestä, kun muut euromaat ovat valmiita antamaan maalle 82–86 miljardin euron tukipaketin.

Ehkä, mutta silti voi ihmetellä, miten pääministeri Alexis Tsipras onnistuu myymään euromaiden maanantaisessa kokouksessa syntyneen talousohjelmaehdotuksen kreikkalaisille.

Kreikkalaiset hylkäsivät lievemmän talousohjelman kansanäänestyksessä, minkä seurauksena karvasta lääkettä tulee nyt lusikallisen sijaan koko pullollinen.

Kreikan täytyy saada kahdessa päivässä parlamentissa läpi muun muassa arvonlisäverojärjestelmän laajat muutokset ja eläkejärjestelmän uudistus. Vasta sen jälkeen euromaat voivat ylipäätään sopia, voidaanko neuvottelut kolmannesta tukipaketista aloittaa.

Kreikan pitää myös esittää suunnitelmat siitä, miten se purkaa elinkeinoelämän sääntelyä, uudistaa työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmää ja yksityistää maan kantaverkkoyhtiön.

Kaiken tämän lisäksi Kreikan pitää siirtää 50 miljardin euron edestä valtion omaisuutta rahastoon, joka panee tuon omaisuuden EU:n valvonnassa lihoiksi ja lyhentää myyntivoitoilla Kreikan velkoja.

Lisäksi euromaat torjuvat pikaiset velkahelpotukset, jotka olivat yksi Tsiprasin vaalilupauksista. Vanhojen velkojen pääomien leikkaus ei tule kysymykseenkään. Lainojen mahdollisia pidempiä takaisinmaksuaikoja voidaan ehkä harkita, jos kaikki uudistukset toteutuvat.

Kun muutenkin kovat toimet on kuorrutettu vielä kansallisomaisuuden yksityistämisellä, voi veikata, että Kreikassa on edessä kovia poliittisia myllerryksiä. Aikataulupainetta tulee pankkijärjestelmää uhkaavasta romahduksesta. Eurosta eroamisen uhka ei ole likimainkaan ohi.

Suomi oli Saksan kanssa samassa rintamassa kirjoittamassa velkojien ukaaseja. Sipilän mukaan ei kuitenkaan ole vielä varmaa, että Suomi sitoutuu edessä olevaan periaatepäätökseen aloittaa neuvottelut Kreikan tukemisesta Euroopan vakausmekanismin EVM:n kautta. Ehdotus on Sipilän mukaan vasta askel oikeaan suuntaan.

Suomen hallitus voisi sanoa ääneen, mikä sille riittäisi, jos tämä uudistusohjelma ei riitä. Suomi ajoi Kreikan väliaikaista siirtymistä euroalueen ulkopuolelle. Nyt olisi aika myös kertoa, mitä sillä tavoiteltiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat