Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terrorismin varjo on ennätysmäisen pitkä

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Länsimaissa on joukko vakiintuneita päivämääriä, jotka muistuttavat terrorismin uhreista.

Yhdysvalloissa luku 911 viittaa terrorihyökkäyksiin, jotka tehtiin New Yorkiin ja Washingtoniin 11. syyskuuta 2001. Espanjassa 11-M tarkoittaa tuhoisaa terrori-iskua lähiöjunaan Madridissa 11. maaliskuuta 2004. Britanniassa 7/7 muistuttaa itsemurhaiskuista Lontoon joukkoliikennevälineisiin 7. heinäkuuta 2005.

Viikko sitten Lontoossa muistettiin 52 ihmishenkeä vaatineita iskuja, joista oli kulunut tasan kymmenen vuotta. Pääviestinä oli edelleen, ettei pelolle anneta periksi.

Sittemmin Eurooppaan on kertynyt lisää terrorin päivämääriä. Tänä vuonna Ranskassa kuoli 17 ihmistä 7.–9. tammikuuta tehdyissä terrori-iskuissa, jotka alkoivat hyökkäyksellä satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen.

Hyökkäykset ovat tuoneet länsimaihin aiempaa tiukempia turvallisuuslakeja ja kaduille konetuliaseilla varustettuja turvallisuusjoukkoja, mutta ne eivät ole sulkeneet avoimia yhteiskuntia.

Haaste avoimuudelle ja vapauksille on kuitenkin yhä olemassa. Islamin nimissä toimivien terrorijärjestöjen toiminta-alue on kasvanut ennätysmäisen laajaksi. Se on osa Euroopan lähialuetta etelässä ja idässä.

Samalla, kun Lontoossa kunnioitettiin kymmenen vuoden takaisia uhreja, Kenian koilliskolkassa valmistauduttiin hautaamaan 14 uutta terrorismin uhria. Naapurimaasta Somaliasta lähtöisin oleva terrorijärjestö al-Shabaab oli iskenyt yöllä muslimienemmistöisellä alueella toimivan louhoksen kristillisten työntekijöiden asuntoloihin.

Kenia on terroristeille samanlainen "pehmeä kohde" ja laajenemisalue kuin Tunisia yli 3 000 kilometrin päässä Pohjois-Afrikan rannikolla. Molemmat maat kuuluvat nyt ennätysmäisen laajaksi kasvaneeseen vyöhykkeeseen, jolla on terrori-iskujen lisäksi paikallisesti toimivia terroristiryhmiä.

Terrorijärjestöjen toiminta ulottuu itä–länsisuunnassa Pakistanista Libyaan ja etelässä nyt Keniaan. Mukaan kuuluvat myös joukko Saharan eteläpuolisia maita ja Länsi-Afrikassa ennen kaikkea Nigeria. Näissä maissa kalenteri täyttyisi terrori-iskujen vuosipäivistä.

Tällä valtavalla alueella käydään parhaillaan ainakin viittä varsinaista sotaa. Libya on vajonnut sekasortoiseen sisällissotaan. Syyriassa sota jatkuu, ja Irakissa se on taas kiihtynyt. Uusin sota on meneillään Jemenissä ja vanhin Afganistanissa.

Terrorismin alue ei ole yhtenäinen. Sodilla ei myöskään ole yhtä yhteistä syytä, vaikka niillä on yhteisiä piirteitä. Alueelle mahtuu myös sellaisia maita kuin Iran, joka on konfliktien osapuoli muttei terrorijärjestöjen toimintakeskus.

Yhdistävänä syynä ja seurauksena terrorijärjestöjen leviämiselle on Syyriassa alkunsa saanut ääriryhmä Isis. Sen primitiivinen raakuus on laskeutunut uutena myrkyllisenä kerroksena entisten väkivaltaisten konfliktien ylle ja samalla lietsonut uutta terroria.

Islamilaiseksi kalifaatiksi itsensä nimennyt Isis ei ole Syyriassa ja Irakissa sama järjestö kuin se on Libyassa tai Pakistanissa, mutta yhä useammat terroriryhmät haluavat esiintyä sen nimissä. Samalla ne lainaavat Isisiltä toimintamalleja, esimerkiksi videoidut joukkomestaukset.

Isis ei ole lähellä sotilaallista voittoa edes Irakissa ja Syyriassa, mutta näköpiirissä ei myöskään ole sen tappiota.

Samalla, kun Lontoossa järjestettiin muistotilaisuuksia ja Keniassa hautajaisia, Isisin vastainen liittoutuma ilmoitti tehneensä 19 ilmaiskua järjestön kohteisiin Irakissa ja Syyriassa. Se on nykytilanteessa normaalia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat