Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Digitaalisuus luo rikkaita bittiparoneita ja jakaa työmarkkinat voittajiin ja häviäjiin

Pääkirjoitus
 
Juhani Saarinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja Helsingin Sanomien on politiikan ja talouden toimittaja.

Heitä kutsuttiin rosvoparoneiksi.

Joukko yritysjohtajia haistoi Yhdysvalloissa teollistumisen luomat mahdollisuudet 1800-luvun lopulla ja loi yritysimperiumeja – ja itselleen valtavan määrän vaikutusvaltaa ja vaurautta.

Johtajat eivät kaihtaneet kovia keinoja, jos kilpailijat tai työntekijät uhkasivat heidän menestystään. Yritykset kasvoivat monopoleiksi, ja John D. Rockefelleriä sekä muita johtajia alettiin pilkallisesti verrata keskiajan paroneihin, jotka nyhtivät matkalaisilta tullimaksuja.

Runsas vuosisata myöhemmin omaisuuksia ei luo enää teollistuminen vaan digitalisaatio, ja digitaalista maailmaa hallitsevat nykyajan bittiparonit.

Digitalisaatio on hieno sana yksinkertaiselle asialle. Sillä tarkoitetaan tietotekniikan kehittymistä ja yleistymistä.

Bitit monistuvat helposti, joten digitaalinen maailma voi olla suunnattoman tehokas. Toimivaa ideaa kopioidaan muutamalla napin painalluksella loputtomiin, ja yhden huippulahjakkaan ihmisen työpanos voi olla taloudellisesti arvokkaampi kuin sadan keskiverron.

Digitaalisuus mahdollistaa maailman nopean valloittamisen. Sijoittajat syytävät miljoonia yrittäjille, jotta nämä kehittäisivät seuraavan Facebookin, Uberin tai Googlen.

Vähintään miljardin dollarin arvoisia listaamattomia kasvuyrityksiä on kutsuttu yksisarvisiksi, koska ne ovat olleet niin harvinaisia. Näin ei enää ole: yksisarvisia on jo satakunta.

Kun yritys nousee teknologiajätiksi, palkinnot ovat satumaisia. Microsoftin, Applen, Facebookin ja Googlen perustajien kaltaiset bittiparonit ovat ansainneet miljardeja.

Bittiparoneiksi ei ole päästy häikäilemättömillä otteilla, mutta 1800-luvun tapaan talouden murros näyttää keskittävän varallisuutta.

Eriarvoistuminen ei koske vain kourallista yrittäjiä. Teknologian kehitykseen on aina liittynyt aiheetontakin pessimismiä, mutta digitalisaation uhka keskiluokan työpaikoille lienee todellinen.

Tulevaisuuden työt saattavat jakautua yhä jyrkemmin kahtia. Parhaiden työntekijöiden panos on työnantajalle hyvin arvokas, joten tuloerot alkavat luontevasti kasvaa.

Rosvoparonien vaikutusvalta väheni, kun valtio alkoi puuttua monopoleihin ja työoloihin. Digiajan eriarvoistuminen on vielä ratkaisematon kysymys. Nyt näyttää siltä, että työmarkkinat jakautuvat yhä selvemmin voittajiin ja häviäjiin.

Juhani Saarinen juhani.saarinen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat