Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaat tarjoavat parhaat mahdollisuudet amerikkalaisen unelman toteuttamiseen

Pääkirjoitus
 
Anu Kantola

Salon surulliset uutiset viime viikolla julistivat oikeastaan vallankumouksen alkua. Maailma muuttuu seuraavien viidenkymmenen vuoden aikana enemmän kuin se muuttui edellisten viiden vuosikymmenen aikana.

Kun nyt on mätkitty itseämme milloin mistäkin, voisi ehkä sanoa jotain myönteistäkin. Suomalaista yhteiskuntaa väitetään jäykäksi ja pysähtyneeksi, mutta väite ei pidä paikkaansa. Olemme yksi maailman dynaamisimmista kansoista.

Dynaamisuutta mittaa sosiaalinen liikkuvuus: se, kuinka ihmiset hankkiutuvat eri ammatteihin ja asemiin kuin vanhempansa. Suomessa tämä on ollut maailman huippua. Useimmat meistä ovat ihan toisissa hommissa kuin vanhempansa. Olemme vaihtaneet ammattia ja asuinpaikkaa. Erityisen dynaamisia ovat olleet maalaiset, työväki ja naiset.

Viime vuosina sosiaalinen liikkuvuus on vähentynyt länsimaissa. Se ei ole hyvä asia. Kolmannes ammateista muuttuu. Digitalisaatio, älytalous, clean tech, biotalous, hajautettu energiatuotanto, kokemustalous, palvelut, design ja software tarkoittavat, että on hypättävä uusiin puikkoihin.

Miten muutosta voisi tukea?

Sosiaalinen liikkuvuus on ollut vahvinta Tanskassa, Norjassa, Suomessa ja Kanadassa. Heikointa se on ollut Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Etelä-Euroopassa. Pohjoismaat tarjoavat parhaat mahdollisuudet amerikkalaisen unelman toteuttamiseen.

Vasta-argumenttina voi sanoa, että liikkuvuudella ei ole väliä, kun Yhdysvallat puskee kuitenkin kovia bkt-lukuja. Toisaalta myös koolla on väliä: suuri yhteiskunta voi jättää osan ihmisistä köyhyyteen, mutta pienissä maissa koko väestö on imettävä mukaan talouskasvuun. Jos pienellä maalla ei ole öljyä eikä se ryhdy veroparatiisiksi, tasa-arvo ja pienet tuloerot ovat ainoa keino nousta maailman talouden huipulle.

Suomea voi myös verrata Yhdysvaltojen osavaltioihin, joissa liikkuvuus vaihtelee rajusti. Kaliforniassa sosiaalinen liikkuvuus on yhtä vahvaa kuin Tanskassa, Pohjois-Carolinassa länsimaiden heikointa.

Amerikkalaistutkijat löysivät osavaltioista viisi liikkuvuutta vahvistavaa tekijää. Dynaamisimmissa osavaltioissa oli pienet tuloerot, hyvät koulut, vahvat perheet, voimakas paikallinen yhteishenki ja asuinalueet, jotka eivät ole eriytyneet tulojen mukaan.

Kuulostaa Oululta. Siellä Nokiasta työttömiksi jääneet ovat työllistyneet kohtuullisesti. Tuloerot ovat kurissa, eikä kaupungissa ole köyhälistökortteleita. Koulut, paikallinen yhteishenki ja perhe-elämäkin taitavat toimia.

Yhdysvaltalaistutkimus väittää, että tasa-arvoiset yhteiskunnat ovat myös dynaamisia. Tämä tulos on vastakkainen sille nykyisin hallitsevalle taloustieteen olettamukselle, että tuloeroja pitää kasvattaa, koska ne kannustavat ihmisiä yrittämään ja etsimään parempia töitä.

Tuloerot ja lokeroituminen näyttävät heikentävän yhteiskunnan dynamiikkaa. Ihmisten on helpompi nousta kykyjään vastaaviin tehtäviin, jos he eivät ole köyhiä ja toivottomia.

Jos siis haluamme muutosta, estetään asuinalueiden eriytyminen sekä pidetään koulut hyvinä ja koulutus kaikille avoimena. Tuetaan kärsiviä perheitä, estetään syrjäytymistä ja pidetään tuloerot kurissa.

Julkiset varat kannattaa suunnata fiksusti muutoksen tukemiseen, ei vanhojen rakenteiden ylläpitoon.

Esimerkiksi suomalaisessa teollisuuspolitiikassa on 1990-luvulta lähtien kaadettu verovaroja rakennemuutokseen. Kun tukea alettiin jakaa, talouselämän suuret yritykset ryhmittyivät nopeasti toimialoittain. Ryhmät nimettiin komeaan neuvostotyyliin "strategisen huippuosaamisen keskittymiksi", ja niille alettiin lapioida julkista tukea. Firmat kiittivät ja jakoivat miljardit. Rakennemuutosta odotellaan yhä.

Toivotaan siis, että muutos voittaa ja osaamme tukea uusia nousijoita. Vanhat rakenteet kun usein puolustavat itseään viimeiseen hengenvetoon.

Juuri nyt venäläinen ydinvoima ja kaivostoiminta näyttävät menneen suomalaisen suurteollisen talven lumilta. Eikä se, että lätkäistään kaikille vartti päivässä lisää työaikaa, kanna välttämättä kovin pitkälle. Parempi olisi miettiä, miten luottaa jokaisen oman ällin käyttöön ja muutoskykyyn. Siinä suomalaiset ovat olleet oikein hyviä – miksi emme olisi vastedeskin.

Anu Kantola hs.artikkeli@hs.fi
Kirjoittaja on viestinnän yliopistonlehtori Helsingin yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat