Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiallinen sopu Iranin kanssa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kansainvälisissä neuvotteluissa Iranin ydinohjelmasta saatiin tiistaina aikaan poliittisesti erittäin merkittävä sopu. Yli kymmenen vuotta kestäneiden neuvottelujen päättyminen sopimukseen korostaa tervetulleella tavalla diplomatian merkitystä kansainvälisessä konfliktinratkaisussa.

Iranin ja lännen välillä vuosikymmeniä vallinnut epäluottamus toivon mukaan laimentuu, samoin ydinasevarustelukierteen uhka. Sopimus parantaa edellytyksiä Lähi-idän alueen yhtenäisyydelle, jota tarvittaisiin kipeästi taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan.

Iranin vastapuolena ydinohjelmasta neuvottelivat Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina. Iranin ydinohjelman lopettaminen on jo pitkään ollut Yhdysvaltojen ulkopolitiikan ykköstavoitteita. Presidentti Barack Obamalle sopimus on tärkeä voitto muutoin kangerrelleessa ulkopolitiikassa. Erityiskiitokset kerää neuvotteluja sitkeästi jatkanut ulkoministeri John Kerry. Sitten vuoden 1974 ja Henry Kissingerin 34-päiväisen Lähi-idän-sukkuloinnin yksikään Yhdysvaltojen ulkoministeri ei ole viettänyt yhtämittaisesti yhtä pitkää aikaa neuvotteluissa ulkomailla kuin Kerry nyt.

Merkittävä asia Iran-neuvotteluissa on ollut myös Venäjän rooli. Venäjällä on ollut syynsä aktiivisuuteensa: se ei halua lähialueelleen islamilaista ydinasevaltaa. Venäjä ei myöskään halua jäädä Ukrainan sodan takia syrjään kansainvälisen diplomatian keskeisimmiltä areenoilta.

Venäjää ei edes haluttu päästää syrjään. Jos Yhdysvaltoja ja Venäjää jokin yhdistää, niin pyrkimys ydinsodan estämiseen, Lähi-idän vakauttamiseen ja Isisin nujertamiseen. Iran-neuvotteluissa Venäjä pääsi todistamaan, miten tärkeä kumppani se on myös Yhdysvalloille.

Sopimus on hyväksi koko Lähi-idän alueen yleiselle ilmapiirille. Vaikka kyse on kompromisseista, sopimus varmistaa, ettei Iran pysty valmistamaan ydinaseita.

Iran osoitti kykenevänsä joustamaan. Painavin syy joustoon on tietenkin se, että nyt Iran pääsee eroon sille hyvin raskaaksi käyneistä talouspakotteista. Kun eristys päättyy, Iranin 75 miljoonan kuluttajan markkina avautuu aivan uudella tavalla myös lännen teollisuudelle ja kaupalle – öljykaupasta puhumattakaan.

Talouspakotteet kuitenkin palautetaan, jos Iran ei noudata sopimusta. Yksi keskeisimpiä vaatimuksia on, että Iran avaa sotilaskohteensa tarkastajille.

Iran-sopimus asettaa kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n paljon vartijaksi. IAEA valvoo sopimuksen noudattamista. Tärkeä rooli uudessa valvontatyössä on IAEA:n suomalaisella apulaispääjohtajalla Tero Varjorannalla.

Varjorannan johtamasta valvonnasta tulee teknisesti haastavaa, ja IAEA:n raportit varsinkin sotilaskohteista ovat poliittisen suurennuslasin alla.

Iran-neuvottelijat kuulivat Varjorantaa valvonnan käytännön mahdollisuuksista useaan otteeseen neuvottelujen aikana, viimeksi viikonvaihteessa. Periaatteessa IAEA voi ryhtyä uusiin valvontatehtäviinsä heti, mikäli Iran ottaa IAEA:n kanssa jo aiemmin tekemänsä lisäpöytäkirjan välittömästi käyttöön. Se on yksi sopimuksen ehdoista.

Varsinaisiin uusiin valvontatehtäviin IAEA tarvitsee hallintoneuvostonsa valtuutuksen. Suomi on nyt hallintoneuvoston jäsen ja siten päättämässä myös valvonnan rahoittamisesta. Kustannukset ovat IAEA:lle vuosittain noin 10 miljoonaa euroa. Nykyinen rahoitus on sovittu vain elokuun loppuun.

Suomi on omalta osaltaan rahoittanut nykyisestä Iran-monitoroinnista aiheutuvia kustannuksia kokoonsa nähden varsin merkittävällä summalla, tänä vuonna 300 000 eurolla. Suomen soisi osallistuvan myös varsinaisen Iran-sopimuksen valvonnan tuomiin kuluihin.

Sillä rahalla tehdään rauhaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat