Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Latinoväestön kasvu muuttaa Yhdysvaltain poliittista karttaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Yhdysvaltain väestörakenteessa ohitetaan tässä kuussa yksi virstanpylväs, kun Latinalaisesta Amerikasta lähtöisin olevan väestön osuus nousee Kalifornian osavaltiossa eurooppalaisperäisen valkoisen väestön osuuden ohi. Konkreettisimmin muutoksen seuraukset voivat näkyä Yhdysvaltain poliittisessa kartassa.

Liittovaltion väestönlaskentavirasto ennusti aiemmin, että latinoista tulee Kalifornian suurin väestöryhmä viimeistään tänä vuonna. Vastikään julkistetut väestötiedot vahvistivat, että nyt se on tapahtunut. Kaliforniassa asuu 14,99 miljoonaa ihmistä, joiden juuret ovat Latinalaisessa Amerikassa. Eurooppalaista alkuperää olevia valkoisia asukkaita on 14,93 miljoonaa. Vajaan 39 miljoonan asukkaan Kalifornia on ylivoimaisesti Yhdysvaltain runsasväkisin osavaltio.

Latinot eli englanniksi virkakielellä "hispanics" ovat sikäli keinotekoinen väestöryhmä, että siihen kuuluvat valkoiset, mustat ja Amerikan alkuperäiskansojen edustajat samastuvat usein enemmän lähtömaansa asukkaisiin kuin toisiinsa. Poliittisesti ryhmällä on kuitenkin yhtenäistä merkitystä varsinkin silloin, kun maahanmuutto nousee vaaliteemaksi. Niin näyttäisi käyvän ensi vuoden marraskuun presidentinvaaleissa, joiden kampanjointi on jo käynnissä.

Republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaiden sankkaan joukkoon ilmoittautunut miljardööri ja möläyttelijä Donald Trump nosti maahanmuuttoteeman otsikoihin julistamalla, että Meksiko lähettää Yhdysvaltoihin huumerikollisia ja raiskaajia. Reaktio Trumpin sanoihin oli odotetun raju maassa, jonka koko väestöstä 17 prosenttia on latinoja. Heistä suurin joukko on lähtöisin nimenomaan Meksikosta.

Nyt kaikkien presidentiksi tahtovien ja myös useiden kongressiin pyrkivien ehdokkaiden on pakko ottaa selvä kanta erityisesti latinojen maahanmuuttoon. Se on republikaaneille ongelma. Puolueen pääjoukko on muun muassa vastustanut demokraattisen presidentin Barack Obaman yrityksiä armahtaa miljoonia laittomasti maahan tulleita siirtolaisia.

Käytännössä väestörakenteen muutos tarkoittaa, että Yhdysvalloissa on yhä vaikeampaa voittaa valtakunnallisia vaaleja politiikalla, joka vetoaa ennen kaikkea konservatiivisiin valkoisiin keski-ikäisiin tai sitä vanhempiin äänestäjiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat