Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taksipalvelujen digitalisointi ei edellytä lainmuutoksia

Pääkirjoitus
 
Lauri Säynäjoki

Digitaalisia sovelluksia on käytetty taksialalla jo pitkään. Ihmisten kuljettamiseen maksua vastaan tulee vastedeskin vaatia liikennelupa.

Liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti keväällä halustaan muuttaa taksiliikennelakia, jotta markkinoille voitaisiin tuoda uusia digitaalisia taksipalveluita. Ministeriön mielenilmaus liittyi keskusteluun ulkomaisista taksintilaussovelluksista.

Mitä ilmeisimmin ministeriön kannanotto tarkoittaa, että taksitoiminnan ja muun luvanvaraisen henkilöliikenteen rinnalle luotaisiin mahdollisuus henkilöiden kuljettamiseen korvausta vastaan ilman liikennelupaa ja muita ammattiliikenteen edellytyksiä.

Suomen nykyinen taksilainsäädäntö ei rajoita millään lailla digitaalisten palvelujen käyttöä ja kehittämistä. Kyytien tarjoaminen ja ajaminen ansaintatarkoituksessa kuitenkin edellyttää Suomessa yksiselitteisesti liikennelupaa.

Perusvaatimukset taksialalle ryhdyttäessä ovat pitkälti samanlaiset kuin muussakin ammattiliikenteessä. Ammattipätevyyssäännöksiä on valmisteltu EU:ssa, ja niiden säätäminen ministeriössä ja liikenneturvallisuusvirastossa on ollut pitkä prosessi.

Olisi järjetöntä luopua sellaisen ammattiliikenneryhmän pätevyyssäännöksistä, joka kuljettaa ihmisiä usein yöaikaan – monenlaisissa olosuhteissa ja asiakaspalvelutilanteissa. Ulkomaiset taksintilaussovellukset eivät voi olla perusteena Suomen lainsäädännön muuttamiselle.

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko (kok) antoi keväällä kansanedustaja Mikko Alatalon (kesk) älypuhelinsovelluksia koskeneeseen kirjalliseen kysymykseen selkeän vastauksen: taksintilaussovellukset ovat sallittuja, mutta matkojen ajaminen korvausta vastaan vaatii liikenneluvan.

Taksiliikenteen luvanvaraisuus Pohjoismaissa ja muualla Länsi-Euroopassa perustuu asiakkaiden turvallisuuteen, taksipalvelujen saatavuuden varmistamiseen ja harmaan talouden torjuntaan. Taksiliikenne halutaan pitää tiukasti ammatti- ja yritystoimintana, jossa pätevät yrityksiltä edellytettävät pelisäännöt vero- ja muine velvollisuuksineen.

Suomessa taksitoiminta työllistää yli 20 000 ihmistä. Jotkut niistä, jotka ovat nyt ryhtyneet kuskiksi ilman liikennelupaa, ovat kertoneet tarjoavansa kyytejä kattaakseen oman autonsa kuluja. Onko tämä riittävä syy siirtää taksinkuljettajien työpaikkoja normaalin työ- ja yritystoiminnan ulkopuolelle?

Digitalisaatiosta ja taksiliikenteen teknisestä kehityksestä näyttää elävän virheellisiä käsityksiä. 1980-luvulla Suomessa otettiin käyttöön atk-pohjainen tilaustenvälitystekniikka yhtenä ensimmäisistä maista koko maailmassa. Tekstiviestitilaukset ovat toimineet jo 15 vuotta, ja myös älypuhelintekniikkaan perustuvia tilaussovelluksia on käytetty Suomessa vuosien ajan.

Taksiliiton uusi taksintilaussovellus Valopilkku on käytössä 60 paikkakunnalla, ja se leviää tämän vuoden aikana kattamaan koko maan. Valopilkun piirissä toimii liki 4 000 taksia. Taksiala on myös mukana rakentamassa Liikenne palveluna -älyliikennehankkeen teknistä pohjaa.

Suurin digitalisaatiosta saatu hyöty julkisissa kuljetuksissa on kuitenkin Kelan ja Taksiliiton yhdessä kehittämä suorakorvausjärjestelmä. Kelan korvaamien taksimatkojen tilausjärjestelmä on keskitetty ja sähköinen, mikä on poistanut noin 14 miljoonan paperin vuotuisen käsittelytarpeen. Kuljetuskustannuksissa suorakorvauspalvelu säästää yhteiskunnan varoja vuosittain yli 20 miljoonaa euroa.

Taksiala kehittääkin jatkuvasti palveluita paitsi asiakkaille myös tuottaakseen yhteiskunnalle säästöjä taantumassa. Esimerkiksi tuore kimppakyytimalli yhdistäisi vaikkapa Kela-korvaukseen oikeutetun asiakkaan ja yksityiskuluttajan taksimatkan siten, että molemmat saisivat matkan puoleen hintaan.

Suomalaisella taksialalla käytettävät tekniset innovaatiot ovat digitalisaatiota. Kaikki nämä kehityshankkeet on luotu nykyisen lainsäädännön puitteissa, ja niissä on otettu huomioon palvelujen laatu ja asiakasturvallisuus.

Taksiala ei siis pelkää digitalisaatiota vaan on siinä jo vahvasti mukana. Pelkäämme huonoa ja kiireessä tehtyä lainvalmistelua, josta voi seurata vakavia haittoja hyvin toimivalle taksijärjestelmällemme.

Lauri Säynäjoki
Kirjoittaja on Suomen Taksiliiton toimitusjohtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat