Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysmaiden omaa veropohjaa pitää vahvistaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tämä vuosi on YK:lle isojen kokousten vuosi, joka huipentuu Pariisin ilmastoneuvotteluihin. Sitä ennen YK lyö lukkoon uudet globaalit kehitystavoitteet.

Syyskuun lopussa New Yorkissa sinetöitävät uudet kestävän kehityksen tavoitteet ovat kunnianhimoisia. Varsinkin kehitysmaiden sitoutuminen tavoitteisiin vaatii kuitenkin sitä, että myös tavoitteiden rahoitukseen sitoudutaan. Siksi tällä viikolla Etiopian Addis Abebassa koolla olleen YK:n kehitysrahoituskokouksen päätökset ovat ratkaisevia siinä, mitä uusilta tavoitteilta voi odottaa.

Lähtökohtana on vahvistaa kehitysmaiden omia toimia ja resursseja. Yhtenä keskeisenä iskusanana on kehitysmaiden veronkantokyvyn kehittäminen.

Suomi on mukana keskiviikkona julkistetussa Addis Tax Initiative -veroaloitteessa, jonka tarkoitus on vahvistaa kehitysmaiden veropohjaa vuoteen 2020 mennessä. Aloitteeseen liittyneet maat sitoutuvat kaksinkertaistamaan seuraavien viiden vuoden aikana tukensa kehitysmaiden veronkantokyvyn kehittämiselle.

Suomen osalta kyse ei ole isoista rahoista, mutta suunta on oikea. Tarkoituksena on auttaa matalan tulotason maita kartuttamaan verotuloja ja siten lisäämään mahdollisuuksiaan omiin kehityspanostuksiin. Tätä työtä voi tehdä paitsi ohjaamalla kehitysyhteistyörahoja ja asiantuntija-apua verohankkeisiin myös vaikuttamalla eri foorumeilla kansainvälisen veropolitiikan ongelmakohtiin.

Kehitysmaiden verotuksen kehittäminen ansaitsee kaiken huomion, mitä se on viime aikoina saanut muun muassa YK:n verokomitealta, OECD:ltä ja G20-maiden ryhmältä. Pienetkin muutokset veronkantokyvyssä voivat tuoda merkittävästi lisää verotuloja kehitysmaille. Muutokset eivät kuitenkaan voi toimia ilman teollisuusmaiden tukea ja globaaleja pelisääntöjä.

Kun kehityksen tukemisen suuri linja vie pois perinteisestä kehitysavusta kohti yritysvetoista kehitystä, on tärkeää, että kehitysmaiden veropohjaa vahvistetaan.

Kyse on koko verojärjestelmästä tulo-, kulutus- ja yritysveroineen. Yksi tärkeä osa veropohjan vahvistamista on kaventaa monikansallisten yritysten mahdollisuuksia vältellä veroja. Kehitysmaille tytäryhtiötalouden tuomat verojen välttelymahdollisuudet ovat iso ongelma siitä syystä, että kehitysmaiden verotulot ovat muutoinkin pienet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat