Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Talouden tuulilta on vaikea suojautua

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Elinkeinoelämän rakenteellisia muutoksia on vaikea ennustaa, ja vielä hankalampaa on varautua ennakoimattomaan muutokseen. Globaalissa taloudessa kokonaiset toimialat voivat nousta nopeasti kukoistukseen ja myös romahtaa pikaisesti, tai ainakin siirtyä verraten lyhyellä varoitusajalla maasta toiseen, jopa eri mantereelle.

Ammattirakenteiden murtumista käsittelevässä Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tuoreessa raportissa todetaan kansainvälisen kaupan muuttuneen: kun kauppaa käytiin aiemmin lähinnä yhdessä paikassa valmistetuilla tuotteilla, nyt kaupankäynnin kohteena ovat tuottamiseen liittyvät tehtävät ja toiminnot, joita voidaan myös hajauttaa kauas toisistaan. Tavaroiden, ihmisten ja ideoiden siirtäminen pitkienkin matkojen päähän on edullista, ja usein kustannustehokkuus ratkaisee sijainnin.

Esimerkki tästä on suomalaisen vientiteollisuuden kruununjalokivenä pitkään pidetyn Nokian matkapuhelintuotannon – tai siihen liittyvien tehtävien ja toimintojen – kutistuminen Suomessa. Toisaalta on yllättävää, kuinka auringonlaskun alana pidetystä metsäteollisuudesta on tullut tulevaisuuden toivo biotalouden lipun alla. Uppoamisen partaalla olleen suomalaisen laivanrakennuksen näkymätkin ovat taas valoisat.

Suomessa yksittäisillä suuryrityksillä on ollut kansantaloudellisesti iso merkitys. Toimialojen yleisen kehityksen ohella suomalaisia työllistävien yritysten menestykseen vaikuttavat myös yhtiöiden strategiset valinnat. Niihin kuuluvat tuotantoa koskevien päätösten ohella markkinointia koskevat ratkaisut sekä kyky luoda erilaisia asiakkuus- ja kumppanuussuhteita.

Hyväkään tuote ei käy maailmalla kaupaksi, elleivät myynti- ja markkinointiverkostot – ja tuotteisiin liittyvät mielikuvat – ole kunnossa. Esimerkiksi työvoimakustannukset tai etäisyydet eivät kuitenkaan nouse voittamattomiksi esteiksi, jos luottamus suomalaiseen osaamiseen on kunnossa.

Kaukonäköisessä johtajuudessa ja omistajuudessa kansallisuudella on vain sivurooli. Nokia ajautui matkapuhelintuotannossaan vaikeuksiin jo silloin, kun yhtiön johto oli vankasti suomalaisissa käsissä – ja nyt verkkoliiketoimintaan painottunut Nokia tuo rahaa myös Suomen kansantalouteen intialaisen johtajan alaisuudessa. Myöhemmän kehityksen valossa näyttää toki selvältä, etteivät matkapuhelintoiminnot Nokialta ostaneen amerikkalaisen Microsoftin lupaukset sitoutumisesta Suomeen ja suomalaiseen osaamiseen ole vastanneet odotuksia.

Toisaalta esimerkiksi Turun telakan uuden nousun takana on telakan vasta hiljattain ostanut perheyhtiö Meyer Werft. Saksalaisen omistajan sitoutuneisuus ja luottamus suomalaiseen osaamiseen näkyy kauas, ja se on itsessään markkinointivaltti.

Suomalaisten ei kuitenkaan pidä luottaa yritystoiminnassa vieraan apuun tai odottaa, että kotimaan mullasta itää uusia Nokioita. Hallitus pyrkii sinänsä järkevästi parantamaan pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä ja auttamaan uusien yritysten syntyä, mutta yrittäjyyden tarjoaminen patenttiratkaisuna vastikään irtisanotuille ei ole kaikkein kannustavin viesti.

Tärkeintä Suomelle on, että työ löytää tekijänsä – ovatpa tekijät yrittäjiä tai palkansaajia. Osviittaa otolliseen ammatilliseen suuntautumiseen ja koulutukseen saa esimerkiksi työvoimahallinnon ylläpitämästä ammattibarometrista, joka tunnistaa ja ennustaa myös työvoimatarpeen alueellista vaihtelua eri aloilla.

Ammattibarometrin alkukesän päivityksen perusteella lähitulevaisuudessa on pulaa lähinnä terveys- ja sosiaalialan ammattilaisista sekä myyntityöläisistä, kun taas sihteereitä ja vaatetusalan ammattilaisia näyttäisi olevan aivan liikaa. Näkymät voivat muuttua, mutta terveys- ja sosiaalialan koulutuksen saaneille Etlan tutkimuskin lupaa hyviä uranäkymiä: he ovat menestyneet ammattirakenteiden muutosten keskellä hyvin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat