Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranin kaasu houkuttelee

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Iranin ydinohjelmasta saavutettu sopu ei tarkoita ainoastaan sitä, että Iranin mahdollisuudet ydinaseen kehittämiseen poistuisivat. Sopu tuo monta uutta näkymää myös talouteen.

Ensimmäinen huomio sopimuksen seurauksista on ollut se, että kun Iranin kauppa muun maailman kanssa normalisoituu, maa voi taas viedä enemmän öljyä. Öljyntuotannon kasvu tarkoittaisi sitä, että vaikka maailmantalous nyt alkaisi virkistyä, hinta pysyisi kurissa.

Öljy ei ole Iranin ainoa myyntituote. Iranilla on maailman toiseksi suurimmat maakaasuvarannot heti Venäjän jälkeen.

Länsi-Eurooppa on halunnut vähentää riippuvuuttaan venäläisestä kaasusta. Jo toistakymmentä vuotta sitten viriteltiin Nabucco-kaasuputkihanketta, joka ei olisi reittinsä eikä kaasunsa puolesta mitenkään sidoksissa Venäjään.

Projekti on edistynyt takkuisesti. Jo alkuun laskeskeltiin, että kaasun toimitusmäärät voisivat olla riittäviä vain, jos Iranin kaasukentät saataisiin mukaan. Tämä taas oli mahdotonta talouspakotteiden vuoksi. Erityisen tiukasti kaasuyhteyksiä Iraniin vastusti Yhdysvallat.

Iran-pakotteiden höltymisen ohella Nabuccoa työntää eteenpäin se, että Venäjä jäädytti joulukuussa oman South Stream -kaasuputkiprojektinsa. Venäjä syytti EU:ta haluttomuudesta hankkeen edistämiseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat