Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko Suomen murheita verrata muihin kansakuntien pulmiin?

Pääkirjoitus
 
Marjukka Liiten Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Ennen kuin katson suoraan kohti eteisen peiliä, vilkaisen peilin kehykseen. Siihen on kiinnitettynä tarra, joka unohtui lompakkoon taannoiselta Puolan-matkalta.

Pieni Auschwitz-museon tarra saa luvan muistuttaa, etteivät peilikuvan paljastamat lisäkilot tai rypyt ole kummoinenkaan riesa suhteutettuna keskitysleirin kärsimyksiin.

Vähemmänkin äärimmäisiä oloja voisi käyttää omien ongelmiensa suhteuttamiseen. Vertailut eivät aina toimi, koska ajat paranevat ja jotkin maailman kolkat jäävät mediasta huolimatta pimentoon.

Esimerkiksi 1960- ja 1970-luvuilla vanhemmat ja opettajat yrittivät saada nirsot naperot tyhjentämään lautasensa vetoamalla Biafran nälkäänäkeviin. Eipä paljon auttanut, vaikka media jo tuolloin toi pallomahaiset lapset tietoisuuteemme.

Joittenkuitten mielestä henkilökohtaisten murheiden ja menetysten suhteuttaminen on sopimatonta ja jopa julmaa.

Kun lähimmäisen olo on paha, ei ole korrektia yrittää lohduttaa häntä muistuttamalla, että jollakulla toisella on vielä kamalampi olo tai että onhan pahemmastakin selvitty.

Länsimainen terapia pikemminkin "kannustaa" vellomaan omassa surkeudessa niin kuin muita ei olisikaan. Toisaalta omien ja toisten kokemusten jakaminen sekä vertaistuki lienevät tehokkaampia rohtoja kuin minä minä -vaikerointi.

Mutta voiko suhteuttamista soveltaa henkilökohtaisten huolien lisäksi myös kokonaisiin kansakuntiin ja valtioihin?

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on kehottanut kansalaisia lopettamaan kitinät miljardisäästöistä, jotka toki hänenkin mukaansa tekevät kipeää.

Säästöjen kitinästä pitäisi päästä uudistamiseen, joka on Sipilän mielestä jäänyt vähiin.

Yhdessä menoleikkausten kohteessa, korkeakouluissa, ollaan syystä eri mieltä: uudistus uudistuksen perään on ollut häiritsemässä työntekoa, ja väkeäkin on vähennetty.

Työelämässä on saatu aikaan työrupeamaa pidentävä eläkeuudistus, mutta nyt pitäisi lisäksi tehdä pitempää päivää. Mallimaita vyön kiristykseen ja pitempiin päiviin löytyy. Ihan järkeenkäypää ei kuitenkaan ole lähteä kasvattamaan työllisten työaikaa maassa, jossa on yli 300 000 työtöntä.

Muutenkin kansakuntien ja niiden olojen vertailu on niin hankalaa, että suhteuttamisen voisi jättää henkilökohtaisten huolien helpottamiseen.

Marjukka Liiten marjukka.liiten@hs.fi
Kirjoittaja on politiikan ja talouden toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat