Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen alkutaival on ollut pelkkiä syöttöjä maalin nurkalla odottaville vihreille

Pääkirjoitus
 
Teija Sutinen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n pääkirjoitustoimittaja.

Viime sunnuntaina eduskunnan lisärakennuksessa joukko toimittajia päivysti odottamassa suuren valiokunnan kokouksen päättymistä. Ovenpieleen nojaili hahmo, joka ei kuulu uutisväen joukkoon. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistöhän siinä odotteli valiokunnan huoneessa istuneita vihreitä ryhmätovereitaan.

Samalla Niinistö sai kätevästi kerrotuksi oppositiossa olevien vihreiden näkemykset Kreikan tilanteesta toimittajille, joilla ei ollut muutakaan tekemistä kuin kuunnella monisanaista puheenjohtajaa.

Kuinka ollakaan, illalla Niinistö oli jo Ylen tv-uutisissa kertomassa samat asiat. Vihreitä kommenteissaan yleensä hyvin ymmärtävä Turun yliopiston politiikan tutkija Erkka Railo tviittasi saman tien, että uutisissa esiintyminen vahvistaa edelleen käsitystä vihreistä opposition henkisinä johtajina.

"Missä Sdp?" Railo haastoi.

Kysymys on hyvä. Sdp:llä on käynnistysvaikeuksia hallituspuolueesta oppositiopuolueeksi muuttumisessa muutenkin kuin sisäisen kiistelynsä takia. Kreikka on sille vaikea pala.

Viime vaalikaudella Sdp rummutti, miten upeasti Jutta Urpilainen (sd) taisteli Suomen asialla, kun hän löi nyrkkiä pöytään ja vaati vakuuksia Suomen antamalle tuelle. "Minut tunnetaan Euroopassa täti tiukkana", Urpilainen kehui itsekin.

Nyt, kun Suomen uuden hallituksen setä tiukat vain kiristävät Suomen linjaa, Sdp on huolissaan tavallisten kreikkalaisten olojen kurjistumisesta. Siitä ei juuri puhuttu vakuuksia tivattaessa.

Sisäisen jakomielisyytensä takia demarit tekivät suuressa valiokunnassa klassisen ratkaisun eli arvostelivat sisällön sijaan itse prosessia. Hallituksella ei ollut heidän mielestään antaa eduskunnalle tarpeeksi tietoa ja vaikutusarvioita Kreikan tilanteesta päätöksenteon pohjaksi.

Vihreillä ei ole samanlaista kahdella tuolilla istumisen ongelmaa kuin demareilla. Vihreät eivät myöskään menneet kaveeraamaan Kreikan taloutta katastrofaalisesti hoitaneen Syriza-puolueen kanssa kuten vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.

Siksi vihreät voivat nyt Kreikka-kysymyksessä sekä haukkua hallitusta että erottua edukseen vasemmisto-oppositiosta. Suuressa valiokunnassa esittämässään vastalauseessa vihreät korostivat eurooppalaisuutta ja Euroopan yhteisiä arvoja sekä vaativat Suomea hakemaan kompromissiratkaisua.

Tällaiseen vihreille tyypilliseen ylevyyteen on varaa, kun on turvallisesti kahdentuhannen kilometrin päässä sieltä, missä oli yön pimeinä tunteina lopulta pakko tehdä päätöksiä muiden euromaiden kanssa.

Merkille pantavaa on erityisesti se, että vihreät eivät näytä olevan huolissaan Suomen rahoitusvastuiden tai edes riskien kasvamisesta.

HS-gallupissa kesäkuun lopussa vihreiden suosio oli noussut jo 10 prosenttiin, puolitoista prosenttiyksikköä kevään eduskuntavaaleista. Suurin oppositiopuolue Sdp heikkeni saman verran kuin vihreät kasvoivat ja päätyi enää 14,8 prosentin kannatukseen.

Vaalikauden alku on ollut pelkkiä syöttöjä maalin nurkalla odottaville vihreille. Paras vihollinen eli perussuomalainen puolue istuu hallituksessa, ja itse hallitusohjelma on koulutus- ja kehitysapusäästöineen ehtymätön inspiraation aarreaitta.

Lisäksi Fennovoiman ydinvoimaprojektin viime aikojen sekoilu oikein korostaa sitä, että vihreät eivät turhaan lähteneet ydinvoiman takia hallituksesta kesken kauden.

Kun tähän lisätään Ville Niinistön esiintymistyyli – ainainen tuohtumus –, vihreät näyttävät olevan oppositiossa enemmän kotonaan kuin hallituksessa.

Mutta uhkiakin on. Viime eduskuntavaaleissa vihreiden kannatus ei ottanut loikkaa ylöspäin vaan palasi lähinnä entiselle tasolleen. Maaseutuvihreitä pääsi läpi, kiitos puolueen ajaman vaalipiiriuudistuksen, mutta esimerkiksi Helsingissä vihreät junnasivat paikallaan nuoren väen muuttovoitosta huolimatta.

Vihreiden kannattajakunnassa on paljon porvarillisesti ajattelevia, joita saattaa ennen pitkää häiritä, jos puolue ei oppositiokaudellaan tee tarpeeksi selkeää irtiottoa vasemmisto-oppositiosta.

Toisaalta vihreät kilpailevat samasta kannattajakunnasta kuin vasemmistoliitto, joten nyt olisi hyvä hetki karistaa maine kokoomuksen puisto-osastona.

Teija Sutinen teija.sutinen@hs.fi
Kirjoittaja on pääkirjoitustoimituksen
esimiehen sijainen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat