Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituspuolueet voivat vielä luottaa äänestäjien tukeen

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Tuore HS-gallup on tehty siinä poliittisesti autuaassa välivaiheessa, jossa uusi hallitus on saanut hallitusohjelmansa valmiiksi mutta ei vielä ole varsinaisesti ehtinyt aloittaa hallitsemista.

Kesällä hallitusta ovat tosin työllistäneet Kreikka ja Fennovoima, mutta syksyn budjettipäätökset ja työmarkkinajärjestöjen kanssa neuvoteltava yhteiskuntasopimus ovat vasta edessä.

Välivaihe näkyy kannatusluvuissa: hallituspuolueista keskusta on kasvattanut kannatustaan sitten kevään eduskuntavaalien 21,9 prosenttiin, ja kokoomus ja perussuomalaiset saivat tuoreessa mittauksessa täsmälleen vaalitulostaan vastaavan kannatuksen.

Perussuomalaisten vaalien jälkeinen hypähdys suosiossa on nyt sulanut pois, ja se on luovuttanut toiseksi suosituimman puolueen tittelin jälleen kokoomukselle.

HS-gallup on tehty kesäkuun puolivälistä heinäkuun 9. päivään ulottuvalla jaksolla, jolloin Kreikan kriisi alkoi kärjistyä pankkien suljettua ovensa.

Sisäpoliittisesti Kreikka ei vielä tuona aikana ehtinyt nousta kunnolla agendalle, mutta syksyn edetessä ainakin perussuomalaiset saanevat kuulla asiasta riittävästi – jos siis neuvottelut uudesta tukipaketista edistyvät siihen pisteeseen, että Suomenkin tulisi se osaltaan hyväksyä.

Oppositiopuolueista vasemmistoliitto iloinnee siitä, että sen kannatus on nyt suurempi kuin eduskuntavaaleissa. Sama koskee edelleen myös vihreitä.

Sen sijaan Sdp ei ole vielä päässyt vauhtiin. Suomalaiset eivät näköjään usko, että puolue olisi nyt haudannut sisäiset riitansa, vaikka puheenjohtaja Antti Rinne teki sovinnon eleen ja päätti luovuttaa pankkivaltuustopaikkansa edeltäjälleen Jutta Urpilaiselle.

Sdp:n kannatus on nyt 14,7 prosenttia. Se on suunnilleen sen verran kuin puolue laskee itsellään olevan niin sanottuja peruskannattajia eli niitä, jotka eivät hevin äänestä muita puolueita.

Peruskannattajien joukko pienenee ja ikääntyneiden osuus kasvaa.

Sdp:n kaltaisen syvällä uivan laivan kääntäminen ei käy hetkessä. Puolueen ei kannata odottaa, että oppositioasema jotenkin automaattisesti takaisi suosion kasvavan 1990-luvun mittoihin. Sdp:ltä on niistä ajoista kadonnut noin 250 000 ääntä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat