Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikassa ei tapahtunut vallankaappausta, vaan vallan menetys

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Kreikka sai velkojiltaan armottomat ehdot - kriisin tilanne selitettynä 1,5 minuutissa
Kreikka sai velkojiltaan armottomat ehdot - kriisin tilanne selitettynä 1,5 minuutissa
Kreikan vuosia jatkunut talouskriisi on tullut kohtalokkaaseen vaiheeseen: Maan rahat ovat loppu, ja muut eurooppalaismaat ovat ladelleet Kreikalle armottomat ehdot, jotka sen on toteutettava, jos se mielii edes neuvotella uudesta lainapaketista. Puolentoista minuutin video selittää napakasti Kreikan velkaongelman suuruuden ja Kreikalle esitetyt vaatimukset. Koonnut: Piia Elonen ja Pekka Mykkänen, grafiikka ja leikkaus: Boris Stefanov, kuvat: Reuters, Lehtikuva.

Kreikan kriisi ja velkojien toimet ovat virittäneet kautta maailman keskustelua muun muassa demokratian ja vallan olemuksesta. Keskusteluun ovat osallistuneet niin tavalliset kansalaiset, poliitikot kuin monet tutkijatkin.

Erityisen voimakkaan periaatekeskustelun sai aikaiseksi se, että Kreikalle uuden apupaketin muotoilleet asettivat maalle kovat ja yksityiskohtaiset ehdot.

Kreikan parlamentin puhemies Zoe Konstantopoulou kertoi tämän tarkoittavan "vallankaappausta". Maan energiaministeri Panagiotis Lafazanis kuvaili velkojia "salamurhaajiksi".

Pikaviestipalvelu Twitterissä viestiketju tunnuksella #ThisIsACoup (tämä on vallankaappaus) on kerännyt suurta huomiota ja kannatusta.

Amerikkalainen taloustutkija Paul Krugman luonnehti, että sosiaalisessa mediassa käytävä vallankaappauspohdinta on oikeutettua, sillä Kreikalta "viedään kansallinen itsenäisyys".

Syvällinen keskustelu periaatteista on paikallaan. Näin on jo siksi, että kriisissä ei ole koskaan ollut kyse vain rahasta ja talouspolitiikan numeroista – vajeista ja veloista.

Tilanne muistuttaa muutaman vuoden takaista finanssikriisin kurimusta. Silloinkaan kyse ei ollut vain rahoituslaitosten taseista vaan luottamuksesta. Siitä, luottavatko talouden toimijat toisiinsa vai eivät – ja jos eivät, miten luottamus palautetaan.

Ensimmäinen vaara demokratiapohdinnoissa on, että ratkaisujen sisältö samastuu muotoon. Jos kokee velkojien vaatimukset epäinhimillisiksi ja toimimattomiksi, katsoo, että on tapahtunut vallankaappaus.

On periaatetasolla ihan eri asia sanoa, että lääkkeet ovat väärät kuin että lääkärillä ei ole ammattioikeutta.

Kreikan edustuksellinen demokratia on käsitellyt ja hyväksynyt vaatimukset. Kreikan parlamentti hyväksyi ehdot selvin äänin.

Parin viikon takaisen kansanäänestyksen tulos ei kovin paljon paina punninnassa, sillä äänestys oli neuvoa-antava, eikä kreikkalaisille tainnut edes olla selvää, mistä he äänestivät.

Myös muut euromaat ovat demokraattisia valtioita. Niiden edustuksellinen demokratia on linjannut ehdot, joilla Kreikka saa lisää apua.

Kreikan kiristämisestä syytetyn Saksan demokratia on todennäköisesti terveempää kuin Kreikan demokratia. Saksan hallitus vastaa teoistaan ja rahankäytöstään Saksan kansalle – ei Kreikan kansalle. Suomi on tiukasta linjastaan vastuussa suomalaisille. Euroryhmässä euromaita edustavat ministerit, jotka ovat poliittisessa vastuussa parlamenteille.

Jos demokratia ajautuu – kuten Kreikka on ajautunut – tilaan, jossa se ottaa hengenpitimikseen vastaan apua ulkoa, se ottaa vastaan myös avun ehdot. Jos demokratia ajautuu – kuten Kreikka on ajautunut – tilaan, jossa se on hukannut täysin luottamuksensa, ehdot ovat sellaiset, että muut voivat tarkkaan valvoa niiden toteuttamista.

Jos on hukannut sekä rahansa että luottamuksensa, demokratian vapaa liikkumatila on kutistunut hyvin pieneksi. Kyse ei kuitenkaan ole vallankaappauksesta vaan itse aiheutetusta vallan menetyksestä. Tästä kantavat vastuun sekä nykyinen hallitus että edeltävät hallitukset Kreikassa.

Suomen talousahdinko on synnyttänyt vertailuja Kreikkaan. Maat ovat bruttokansantuotteen kasvua koskevissa oletuksissa euroalueen häntäpäässä.

Vaikka numerot ovatkin molemmille murheellisia, numeroiden takaisissa asioissa maat ovat ihan eri sarjoissa. Suomen ulkopuolella luottamus suomalaisen demokratian toimivuuteen on säilynyt hämmästyttävän hyvin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat