Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi tavoittelee samaa kuin muu Eurooppa – mutta muilla ratkaisu ei ole venäläinen ydinvoima

Pääkirjoitus
 
Anna-Liina Kauhanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Fennovoima-hankkeesta tulee ikimuistoinen episodi suomalaista energiapolitiikkaa. Draamaa on riittänyt. Suurimmat aplodit kuuluvat nyt ydinvoiman vastustajien katsomopäädystä. Jos tähänastiset käänteet ovat saaneet jotain aikaan, niin ydinvoiman suosion romahduksen.

Se ei ole ihme. Suomalais-saksalaisesta hankkeesta tulikin suomalais-venäläinen. Osakkaat ovat pyristelleet irti omistuksistaan, ja arviot sähkön hinnasta ovat muuttuneet. Uusia eurooppalaisia investoijia ei ole löytynyt. Ja tämän lisäksi tuli vielä Migrit-vedätys.

Fennovoima-hanke osuu mielenkiintoiseen saumakohtaan eurooppalaisessa energiakeskustelussa. Jos kävisi niin, että Fennovoima kaatuisi, Suomen energiaratkaisut lähestyisivät aimo harppauksin sitä, mitä muu Eurooppa nyt tekee.

Saksa irrottautuu vauhdilla ydinvoimasta, samoin Ruotsi. EU haluaa irti Venäjä- ja hiiliriippuvuudesta. Komissio uusii vauhdikkaasti päästökauppaa.

Periaatteessa Suomi tavoittelee samaa kuin muukin Eurooppa – tosin se on ainoa, jonka ratkaisu on ollut venäläinen ydinvoima.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että Suomi luopuu hiilen käytöstä energiantuotannossa ja puolittaa tuontiöljyn käytön 2020-luvulla. Kysymys siitä, miten tämä tehdään, saa uutta pontta, jos Fennovoima kaatuu. Jos niin käy, katoaa vuoden 2024 energiakartalta 1 200 megawattia tuotantoa. Sähkön tarve ei katoa.

Tuonti on toki mahdollista. Mutta jos huoli omavaraisuudesta yhtään vastaa sitä, millä Fennovoimaa on perusteltu, hallituksella on hyvät syyt kiirehtiä kaikkea, millä se aikoo sysiä liikkeelle uusia investointeja. Markkinat eivät sitä tee.

Vipinästä onkin jo merkkejä. Hallitus aikaistaa vaalikauden puoliväliin suunniteltua energia- ja ilmastostrategian päivittämistä. Työ alkaa elokuussa.

Päätös on hyvä.

Jos hallitusohjelma kaikkine bioenergialupauksineen pitää, uusiutuvan energian määrä kasvaa todella paljon. Ilman hallituksen käsikynkkää uusia investointeja tuskin syntyy. Ennen kalliita tukiohjelmia tarvitaan analyysi siitä, mitä tuotantoa nyt on ja mitä on suunniteltu korvattavan milläkin.

Jos Fennovoima kaatuu, se kaatuu hyvistä syistä. Vaikkei kaatuisi, sen täytyy olla viimeinen energiahanke, jonka vaiheet herättävät tällaista ihmetystä.

Vaarana on, että Fennovoima on jo vienyt kuntien ja pienempien yhtiöiden halun investoida energiahankkeisiin.

Anna-Liina Kauhanen
anna-liina.kauhanen@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat