Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malesialaiskoneen tuhoaminen on selvitettävä perusteellisesti

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Perjantaina tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Malaysian Airlines -yhtiön kone ammuttiin alas sotivan Itä-Ukrainan ilmatilassa. Ukrainan sodan uhriluku kasvoi 298 ihmishengen verran, kun kaikki lennon MH17 matkustajat ja miehistön jäsenet kuolivat. Uhreista 193 oli hollantilaisia.

Vuoden aikana malesialaiskoneen kohtalosta on kerrottu pääosin kahdenlaista versiota. Länsimaisen yleiskäsityksen mukaan Venäjän-mieliset kapinalliset ampuivat koneen alas venäläisvalmisteisella Buk-ilmatorjuntaohjuksella. Venäläismedian usein toistaman väitteen mukaan kymmenen kilometrin korkeudessa lentäneen koneen tuhosi Ukrainan ilmavoimien SU-25-hävittäjä.

Kyse ei ole kahdesta tarinasta, jotka vaikuttaisivat yhtä uskottavilta. Monet seikat puhuvat sen puolesta, että koneeseen osui venäläisvalmisteinen, kapinallisalueelta ammuttu Buk-ohjus. Tällaiseen päätelmään ovat tulleet myös hollantilaistutkijat, joilla on päävastuu tapahtumien tutkinnasta.

Hollantilaisten rikostutkintaa johtava Fred Westerbeke totesi CNN-kanavalle uskovansa, että vuoden lopulla valmistuva tutkinta johtaa syytteisiin. "Mutta pidätetäänkö epäilty ja viedäänkö hänet oikeuden eteen? Siihen on vaikeampi vastata", Westerbeke sanoi.

Malesia, Hollanti, Ukraina ja joukko muita maita haluaisivat, että rikos käsiteltäisiin erityisessä YK-tuomioistuimessa. YK:n turvallisuusneuvoston pysyvä jäsenmaa Venäjä vastustaa hanketta, ja sillä on veto-oikeus.

Venäjän vastustus on ymmärrettävää, sillä maa on jo kärsinyt MH17-tragediasta. Ennen koneen alas ampumista Euroopan unionin Venäjän-vastainen pakotepolitiikka oli hajallaan, mutta tapaus sai EU:n suoristamaan rivinsä ja koventamaan pakotteita.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi torstaina Hollannin pääministerille Mark Ruttelle, että YK-tuomioistuimen perustaminen olisi ennenaikaista ja vahingollista. Putinia harmitti median "politisoitunut" raportointi asiassa.

Putin totesi myös, että MH17-tutkimusten tulisi olla "perusteellisia, objektiivisia, riippumattomia ja kokonaisvaltaisia". Se on varmasti myös monen uhrin omaisen toive, ja sellaisen toiveen toteutumista YK:n alainen tuomioistuin voisi edesauttaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat