Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistonlehtori HS:n Vieraskynä-palstalla: Koulutus lisää eriarvoisuutta

Pääkirjoitus
 
Marko Nenonen
ALEKSEY MJAKISHEV
Marko Nenonen
Marko Nenonen Kuva: ALEKSEY MJAKISHEV

Etenkin kouluttamattomien miesten asema heikkenee työmarkkinoilla, jos opintoihin pääsystä tulee liian valikoivaa.

Yhteiskuntapolitiikan suurin myytti Länsi-Euroopassa on kuvitelma siitä, että koulutus vähentää eriarvoisuutta.

Tämä ajatus on väärä. Kaikki innovaatiot eivät synny koulutuksesta. Käytännön harjaantuminen tuottaa hyviä oivalluksia niin palvelu- ja hoivasektorilla kuin tehtaissa ja konepajoissa.

Keskiluokan kasvu 1900-luvulla perustui opetuksen ja terveydenhuollon suunnattomaan laajenemiseen sekä rutinoidun hallintotyön lisääntymiseen. Hallinto kasvoi säädösviidakon rönsyillessä sekä raha- ja luottolaitosten ja laskentatoimen kehittyessä.

Nykyiset koulutusjärjestelmät syntyivät sellaista yhteiskuntaa varten, jota ei enää ole. Väärin suunnattu koulutus lisää tehottomuutta ja pettymyksiä. Jos koulutus ei johda mihinkään, turhautuminen lisääntyy.

Koulutuksen huono laatu merkitsee oppiarvon korostumista pätevyyden kustannuksella. Myös osa keskiluokasta köyhtyy, koska työn huono tuottavuus johtaa palkkatason suhteellisen laskuun.

Nykyisin koulutus lisää eriarvoisuutta – toisin kuin juhlapuheissa todistellaan.

Aiemmin koulutus lisäsi tasa-arvoa: koulutusta saivat ihmiset ja ryhmät, jotka olivat aiemmin jääneet kokonaan kouluttamatta. Toisen maailmansodan jälkeen koulutetuista tuli uusien ammattien syntymisen seurauksena uusi keskiluokka.

Vaativimmilla aloilla tieteellisen ja teknisen tiedon vaatimukset ovat sittemmin kasvaneet huimasti. Vain huippuunsa viritetty osaaminen voi tuoda todellisen pätevyyden ja edun työmarkkinoilla. Kuitenkin vain osa ihmisistä voi tai haluaa sitoutua tällaiseen opiskeluun.

Myös avioitumisen muuttuminen vahvistaa koulutuksen tuomaa epätasa-arvoa.

Suomessa keskiluokka oli pieni vielä 1900-luvun puolivälissä. Kulttuurinen ero keskiluokan ja työväen välillä oli vähäinen. Avioliittoja solmittiin työväen ja valkokaulusammateissa työskentelevien kesken yleisesti.

Nykyisin niin Suomessa kuin muuallakin länsimaissa hyvätuloiset ihmiset avioituvat usein keskenään – tähän vaikuttaa myös naisten koulutustason koheneminen. Kaksi hyvätuloista ansaitsee selvästi enemmän kuin kaksi pienituloista, joten perheiden väliset tuloerot kasvavat.

Vain vähäistä ammattitaitoa vaativien töiden palkat ovat nousseet muille ammatinharjoittajille maksettavia korvauksia vähemmän 1900-luvun viimeisiltä vuosikymmeniltä alkaen. Tämä kehitys jatkunee tulevaisuudessakin.

Muutos on myös henkinen: kun yhä useammat naiset käyvät enemmän kouluja, kouluttamattomien miesten asema heikkenee. Köyhien, vähän kouluja käyneiden nuorten miesten ongelmat ovat kasvaneet ja kasautuneet. Tasa-arvo lisää kilpailua eikä vähennä sitä.

Kun koulutetut hyväosaiset avioituvat entistä useammin keskenään, lapsuudesta periytyvä sosioekonominen tausta lisää koulutuksen eriarvoistavaa vaikutusta. Kotitausta ei kuitenkaan edelleenkään määrää menestystä opintiellä.

Koulutus on yhteiskunnan kehityksen kannalta erittäin tärkeä asia. Osa ihmisistä jää kuitenkin ilman työtä, jos opintoihin – ja sitä kautta opintoihin perustuville työmarkkinoille – pääsystä tulee liian valikoivaa. Uhkana on, että puolet EU-maiden nuorista ei koskaan pysty hankkimaan omaa asuntoa tai vaurastumaan muutenkaan.

Vaikeimmassa tilanteessa olevia nuoria autetaan jo lapsuudessa annettavan tuen avulla ja varhaiskasvatusta kehittämällä. Tärkeää on myös ammattikoulutuksen uudistaminen lähitulevaisuuden vaatimusten mukaiseksi: toimiva ammattikoulutus on helpoin tie ammattiin.

Yksinkertaisille mutta välttämättömille työtehtäville on annettava nykyistä enemmän arvoa. Koska näissä tehtävissä toimivilla vähän koulutetuilla ihmisillä on huono palkka, työntekoa on tuettava verotuksen keinoin. Se lisäisi työllisten määrää kestävästi ja inhimillisesti.

Koulutus ei poista köyhyyttä ja eriarvoisuutta. Siihen tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan järeämmät keinot.

Marko Nenonen
Kirjoittaja on yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat