Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ollos huoleton, some valveill' on

Pääkirjoitus
 
Petri E. Korhonen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö

Yllätys: työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan Fennovoiman kroatialaisen kumppaniyhtiön Migrit Solarna Energijan takana voi olla venäläistä rahaa!

Breaking news: onnettomuustutkijat pitävät yhä todennäköisempänä, että viimekesäisen malesialaisen MH17-lennon pudotti Itä-Ukrainan kapinallisten alueelta ammuttu ohjus!

Kaikilla näillä viime päivien uutisilla on yhteinen piirre. Sosiaalisen median amatöörietsivät ovat kertoneet samat asiat jo paljon aiemmin, monipuolisemmin ja hauskemmin kuin viralliset toimijat tai perinteinen media.

Reaaliaikaisen reagoinnin vaatiminen viranomaisilta on tietysti kohtuutonta. Esimerkiksi Suomen ydinvoimapäättäjillä on varmasti muutakin tekemistä kuin katsella Twitteristä, miten uskottavat nuorisolaisjohtajat pyörittävät balkanilaista nakkikioskia – anteeksi, satojen miljoonien eurojen energiayhtiötä.

(Tosin, jos virkamiehet olisivat edes vartin ajan googlanneet Migritin taustatietoja, he olisivat voineet jo omistajuusselvityksen luovutustilaisuudessa 30. kesäkuuta osoittaa Fennovoiman porukalle ulko-ovea. Ministerienkään ei olisi tarvinnut vältellä viikkokausia bulvaani-sanan sanomista.)

Yhteen asiaan keskittyvä harrastajasalapoliisi voi käyttää pengontaansa rajattomasti aikaa. Amatööri voi myös julkisesti pyytää apua muilta datanlouhijoilta ja joukkoistaa kaivamisensa kustannustehokkaammin kuin viranomaiset.

Hyvä esimerkki tällaisesta toimijasta on kansainvälinen faktantarkistusyhteisö Bellingcat. Sähköisiä sormenjälkiä sosiaalisesta mediasta etsivä ryhmä on saanut esiin runsaasti yksityiskohtia Ukrainan MH17-tragedian todennäköisestä kulusta. Ryhmä on julkaissut pieniäkin löytöjään avoimesti jo vuoden ajan. Lentoturman tutkijalautakunta ei ikinä pystyisi samanlaiseen väliaikatietojen ripotteluun.

Omatoimiset nettietsivät eivät silti ole tärkeitä vain isojen yhteiskunnallisten paljastustensa vuoksi. Demokratiaa auttavat myös pienet, päättäjien tekojen ja sanojen ristiriidasta kertovat löydöt.

Ilman amatöörien nokkelia kuvakaappauksia emme olisi huomanneet, miten moni Microsoftin Suomen-leikkauksia harmitellut poliitikko julkaisi "tukekaa kotimaisia kännykäntekijöitä" -päivityksensä muilla kuin Lumia-laitteilla.

Alati valveilla oleva sosiaalinen media pitää näin meitä kaikkia hereillä.

Petri Korhonen petri.e.korhonen@hs.fi
Twitter: Petri2020
Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat