Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulutustason laskuun ei ole varaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat
Lasse Rantanen
Kuva: Lasse Rantanen

Tuore opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) on kylmähermoinen ja optimistinen poliitikko. Hän sivuuttaa haastatteluissa (HS 11. 7.) parilla pahoittelun sanalla sen tosiasian, että myös uusi hallitus leikkaa koulutusmenoista tuntuvasti, vaikka nykyinen pääministeripuolue keskusta moitti edellistä hallitusta samasta synnistä välikysymyksellä ennen vaaleja. Vielä vaalien jälkeenkin kokoomus vakuutti, että koulutussäästöjen tie on nyt loppuun kuljettu, kunnes hallitusohjelma paljasti noin 600 miljoonan euron supistukset koulutuskuluista.

Optimismi näkyy siinä, että ministeri kääntää menoleikkaukset kehittämiseksi ja rakenteellisiksi uudistuksiksi, jotka olisi joka tapauksessa pitänyt tehdä ja jotka koituvat lopulta koulutuksen parhaaksi eli parantavat osaamisen tasoa.

Tason parantamiseen olisi aihetta, sillä Suomi on menettämässä asemansa koulutuksen mallimaana. Oppimistulokset ovat rapautuneet, ja Suomen erityisvahvuutena ollut koulutuksen tasa-arvo näyttää heikentyneen.

Hallitusohjelma julistikin kymmenen vuoden tavoitteeksi suomalaisten osaamis- ja koulutustason nostamisen, joka tukee uudistumista ja tasa-arvoa. Suomesta on myös tehty modernin oppimisen kärkimaa.

Kouluväki odottaakin nyt vesi kielellä, irtoaako 1,6 miljardin euron kasvupaketista todella rahaa myös koulutuksen kärkihankkeisiin, joita on lueteltu hallitusohjelmassa useita – peruskoulun digitaalisista oppimisympäristöistä korkeakoulujen pääomittamiseen, jolla valtio tukee korkeakoulujen varainkeruuta.

Vai pitääkö tosiaan luottaa siihen, että asiat vain tehdään paremmin mutta vähemmällä rahalla?

Kärkihankkeita on luonnosteltu yhtä salamyhkäisesti kuin hallitusohjelmaa. Pientä osviittaa tulevasta saatiin, kun opetusministeriön työryhmä julkisti heinäkuun alussa ehdotuksen tutkintotavoitteista 2020-luvulle. Ehdotus perustuu Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ja Opetushallituksen arvioihin työvoima- ja koulutustarpeista.

Vaikka työryhmä pantiin pystyyn jo viime syksynä, ehdotuksissa näkyvät myös Juha Sipilän (kesk) hallituksen suosimat kokeilut ja digitaaliset palvelut.

Ehdotukset tutkintotavoitteista luovivat ristiriitaisten päämäärien välimaastossa: säästöistä huolimatta on panostettava koko työvoiman osaamistason nostamiseen sekä osaamisen laajentamiseen ja uudistamiseen. Niinpä esimerkiksi tavoite tohtorintutkintojen vuosittaisesta määrästä aiotaan pitää nykyisessä 1 600:ssa, vaikka työttömiäkin tohtoreita on jo yli tuhat.

Hallitusohjelmaan kirjattiin, että vastedes yhä useamman tulisi lähteä yliopistosta työelämään kandidaatintutkinnon turvin, ilman maisterintutkintoa. Raportissa avataan ehdotusta niin, että kandidaatintutkinnon työllistävyyden lisäämistä voidaan kokeilla joillakin yleisiä työvalmiuksia antavilla aloilla, joilla maisteritason koulutuksen läpäisy on vähäistä ja valmistumisajat pitkiä.

Ehdotus ei siis merkitsisi yleistä koulutustason heikkenemistä, vaan sen tavoitteena on parantaa läpäisyä eli valmistumista aloilla, joilla opinnot venyvät ja jäävät helposti kesken.

Toisaalta kyse on myös periksi antamisesta ja tavoitteista tinkimisestä.

Yliopistotutkintoja on kuitenkin määrä tuottaa 2020-luvulla hieman nykyistä enemmän, noin 15 000 tutkintoa vuodessa, kun taas ammattikorkeakoulututkintojen määrä vähenisi. Ammatillisten perustutkintojen määrä pysyisi kutakuinkin ennallaan.

Insinöörivetoinen elinkeinorakenne näkyy alakohtaisissa tutkintotavoitteissa, sillä tekniikan ja liikenteen tutkintoja tulisi vastedes tuhatkunta nykyistä enemmän. Sen sijaan kulttuurissa, yhteiskuntatieteissä ja liiketaloudessa tutkinnot vähenisivät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat