Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalliiksi käy, kun inhimillisyys ja talous kulkevat käsi kädessä

Pääkirjoitus
 
Päivi Anttikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Palasin viikko sitten lomalta töihin. Päivät ovat kuluneet paljolti Kreikan parissa. Suomen hallituksen avainministereiden rytmissä on siis menty.

On totta, että Kreikan tilanne heijastuu myös Suomeen, ja maan etua on ajettava voimakkaasti myös sillä rintamalla. Kesän poliittisessa keskustelussa on silti odoteltu kovasti myös kotimaan asioihin paneutumista ja hallituksen kärkihankkeiden käynnistämistä.

Kärkihankkeilla on tarkoitus vahvistaa Suomea. Takarajana oli kesäkuu. Nyt toimenpiteiden määrittely on siirtynyt syksyyn. Silloinkin ehtii, ei siinä mitään. Liian moni on kuitenkin odottanut useiden eri hallitusten hankkeiden toteutumista koko elämänsä.

Kesän alussa ennen lomia pääsin aamukahville Helsingin Diakonissalaitoksen korvaushoitoyksikköön. Siellä yritetään saattaa päihderiippuvaisia selvälle tielle.

Aamukahviseuranani oli kolmikymppinen Bobby. Hän ei halua käyttää oikeaa nimeään, ja piireissä hänet tunnetaan tuolla lempinimellä.

Bobby oli mukavaa juttuseuraa – sosiaalinen, kohtelias ja hauskakin. Huomasimme jutellessamme, että asumme samoilla kulmilla. Lähdemme aamuisin samalta metroasemalta päivän töihin – minä toimitukseen Sanomataloon ja Bobby korvaushoitoyksikköön hakemaan lääkkeensä, tapaamaan kavereita ja kuluttamaan aikaa. Samaan metroon ei ole satuttu, koska Bobbyn aamu alkaa aikaisemmin. Hän haluaa lähteä aikaisin, koska häntä ahdistaa.

Bobby kertoi, että metrossa kulkeminen on hänelle joskus vaikeaa. "Hävettää kauheasti. Tuntuu, ettei mulla ole oikeutta olla siellä", hän sanoi. En ihan ymmärtänyt, miksi.

Bobbyn mukaan häntä hävettää, koska hän kokee, ettei hänestä ole ollut tälle maalle mitään hyötyä, ainoastaan kuluja. Hän hakee joka päivä korvaushoitoon kuuluvat lääkkeet sekä saa vuokra-asuntoonsa asumistukea ja lisäksi toimeentulotukea.

Bobbyn tulee joskus juotua ja poltettua satunnaisesti pilveä, mutta kovista aineista hän on päässyt eroon. Silti hän sanoi olevansa itselleen vihainen. "Kotona opetettiin, että pitää tehdä töitä eikä vaan olla." Bobbylta jäi ammattikoulu yhteen lukukauteen, eikä työhistoriaa ole. Hänen on vaikeaa hyväksyä itsensä ja elämänsä tällaisena. Puhuimme tietysti siitä, miksi kuiville päässyt Bobby vieläkin haluaa välillä saada pään sekaisin. "Kun ahdistaa koko ajan, ja kuitenkin se vaan lisää sitä ahdistusta", Bobby sanoi.

Ei ole kyse vain Bobbysta. Syrjäytyneiden parissa työtä tekevät pitävät todennäköisenä, että pitkän ajan kuluessa yhteiskuntarauha järkkyy, jos syrjäytyneiden asioita ei saada kuntoon. Inhimillisyys myös kulkee käsikkäin talouden kanssa, ja kalliiksihan se käy.

Yhteiskunnassa voi säästää myös sijoittamalla. Edellinen hallitus onnistui vähentämään pitkäaikaista asunnottomuutta kansainvälisestikin merkittävästi. Ympäristöministeriön koordinoimassa hankkeessa järjestetään ensin asunto, ja muu tuki seuraa perässä. Pitkäaikaisasunnottomuus on Suomessa vähentynyt nopeiten Euroopassa.

Toivottavasti tällainen politiikka saa jatkoa, ja kohtuuhintaista vuokra-asumista pystytään yhä lisäämään. On laskettu, että yhden pitkäaikaisasunnottoman saama koti tuo yhteiskunnalle säästöjä 15 000–20 000 euroa vuodessa. Kun ojan pohjalta pääsee pois, ei tarvita niin usein terveyskeskusta, hoitoa, poliisia tai vartijoita. Samalla mahdollisuudet päästä takaisin kiinni elämän syrjään kasvavat.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen kärkihankepapereissa puhutaan osatyökykyisten auttamisesta työelämään ja luvataan tehostaa päihdekuntoutuksen vaikuttavuutta. Keinot varmaankin selviävät syksymmällä, ja niitä odotetaan.

Soitin Bobbylle pari päivää sitten. "Aika pelottavalta näyttää", hän sanoi. Ahdistus siitä, ettei kuulu mihinkään, painoi hänen mieltään. Kysyin, josko Bobbylla olisi lähettää poliitikoille toiveita. Hän vastasi, ettei ole hänen asiansa toivoa mitään itselleen. "Mutta ei yhtään enää kiristystä pienellä eläville."

Bobby totesi myös, että asenteiden pitäisi tässä maassa muuttua. "Kaikki eivät enää saa varmaa tehdastyöpaikkaa. Tämä on nykyään niin erilainen maa."

Bobby, sinä ja elämäsi jäitte mieleeni. Sinulla ei ole mitään syytä hävetä.

Päivi Anttikoski paivi.anttikoski@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat