Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Somessa leviävä meikittömyys­haaste ei ole rohkea, vaan ulkonäkö­keskeinen

Pääkirjoitus
 
Anu Ubaud Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Sosiaalisessa mediassa kiertää taas meikittömyyshaasteita – kampanjoita, joissa kannustetaan naisia julkaisemaan meikitön kuva itsestään. Ydinajatus on, että jos nainen uskaltaa näyttäytyä muille ilman meikkiä, hän on rohkea. Ja että jos moni nainen uskaltaa tehdä saman, vallitsevat kauneusihanteet kyseenalaistetaan, naiset vapautuvat ulkonäköpaineista ja erityisesti nuorten tyttöjen sekä naisten itsetunto kohenee.

Meikittömyyshaasteet leviävät eri puolilla maailmaa. Suomessa nämä haasteet ovat olleet pinnalla aika ajoin vuodesta 2012, jolloin Naked Truth -kampanja alkoi bloggaajien keskuudesta. Nyt haasteet leviävät sosiaalisessa mediassa esimerkiksi nimellä No makeup challenge ja hashtagilla #nomakeup.

Ihmisten kuvat sosiaalisessa mediassa ovat kiinnostavia, mutta mitä kiinnostavaa on siinä, onko naisella kuvassa meikkiä vai ei? Ei mitään. Mitä rohkeaa on meikittömyydessä? Ei mitään. Auttaako meikittömyyshaaste lieventämään ulkonäköpaineita? Ei varmasti.

Meikittömyyshaasteisiin sisältyy aina sama ajatus: nainen on kaunis myös luonnollisena. Kun nainen julkaisee itsestään meikittömän kuvan, hän laittaa ulkonäkönsä selitykseksi ja puolustukseksi kampanjan tunnuslauseen, kuten #nomakeup. Sitten muut naiset kommentoivat kuvaa: "Olet kaunis noinkin!"

Tämä ei vähennä ulkonäkökeskeisyyttä. Haasteen tarkoitus on tavoitella kauneutta, ja naiset kannustavat toisiaan kehumalla toistensa ulkonäköä. Mitä väliä on, onko kuvassa meikkiä vai ei, kun naisen tehtävä on vain näyttää kauniilta?

Meikittömyyshaasteen tärkeä sanoma on, että omaa itseään kannattaa rakastaa virheineen päivineen, koska kukaan ei ole täydellinen. Nämä "virheet" ovat ihohuokosia, laikukkaita poskia, silmäpusseja ja näppylöitä. Miksi niistä puhutaan virheinä, vaikka ne ovat tavallisia asioita, joita ei ole syytä kommentoida mitenkään?

Haasteen kuviin lisätään selitteeksi usein jotain tämän tapaista: "Minäkin päätin paljastaa todellisen minäni. #realme." Haastetta kehutaan kertomalla, että siinä katsotaan naisen ulkokuoren taakse. Se tehdään pyyhkimällä ulkokuori meikistä ja katsomalla sitä sitten uudestaan.

Naisen todellinen minä on yhtä kuin ulkonäkö. Siihen ei liity esimerkiksi naisen persoona.

Mitä jos pyrkisimme kertomaan tytöille ja nuorille naisille, että elämässä kannattaa tehdä rohkeita tekoja ja että maailma on täynnä mielenkiintoisia haasteita – mutta haasteet eivät liity ulkonäköön.

Anu Ilomäki anu.ilomaki@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Korjaus 20.7. klo 8.45: Tekstissä oli alun perin virheellisesti mainittu, että myös Girl like me -kampanja olisi meikittömyyshaaste. Kyse on ei ole meikittömyyshaasteesta, vaan nuorille naisille suunnatusta itsetuntokampanjasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat