Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska osasi pelätä oikeaa asiaa

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Kun Suomi hahmotteli liittymistä euroalueeseen parikymmentä vuotta sitten, talousviisaat tekivät "stressitestejä".

Pahimpana mahdollisena stressinä pidettiin epäsymmetristä sokkia. Pelättiin, että Suomen talous kokee jonkin sellaisen taloudellisen takaiskun, joka ei runtele muuta yhteisvaluutta-aluetta. Testeissä mittailtiin tällaisen iskun todennäköisyyttä ja pohdittiin, miten Suomi voisi sopeuttaa itseään, kun muu, eri suuntaan kehittyvä euroalue tuskin auttaisi.

Todellisuudessa stressi syntyi ihan toiseen, paljon pahempaan kohtaan.

Kun arvioi euroalueen rakentamisen ongelmia jälkikäteen, näkee monta kohtaa, jotka olisi pitänyt tehdä toisin.

Jo yhteisvaluuttaa hahmoteltaessa tiedettiin, että jos kaikki mukaan haluavat Euroopan maat hyväksytään jäseniksi, lopputulos ei ole "optimaalinen valuutta-alue". Mukaan oli tulossa maita, joiden tuotantorakenne, talouden yleinen kehitystaso ja kilpailukyky eivät olleet valmiita samalle lähtöviivalle esimerkiksi Saksan kanssa.

Mutta koska euro oli paitsi taloudellinen myös poliittinen hanke, tästä sovitusvaikeudesta ei piitattu. Eurosta oli tuleva Euroopan integraation hohtava kruunu, jota kaikki mantereen kansat oli päästettävä kohottamaan kohti päivän kehrää.

Euroalueen epätäydellisyyttä paettiin numeroiden taakse. Euroopan päättäjät hyväksyivät veloille ja vajeille numeraalisia tavoitteita ja rajoja.

Taannoinen EU-komission puheenjohtaja Romano Prodi piti näitä rajoja "typerinä", koska ne eivät olleet joustavia.

Typeryys taisi kuitenkin olla muualla: kun tuijotettiin prosentin murto-osia, näkökentän ulkopuolelle jäi se, että osa euromaista ei edes aikonut – ei pystynyt tai ei lyhytnäköisistä poliittisista syistä halunnut – kuroa kestävällä tavalla kiinni taloudellista takamatkaansa Saksaan.

Optimaalisuus ei kasvanut, ja kun korkoerot katosivat, kivulias ja hidas kehitystyö unohtui halvan rahan alle.

Kun rakennelma oli jo pystyssä, perustuksia ei voitu korjata. Ei ollut mitään mahdollisuutta pakottaa näitä maita muuttamaan suuntaansa. Ei niitä uloskaan saanut.

Ei tosin mitään yritettykään – ei edes sellaista rehellisyyttä, että luottamuspulasta olisi puhuttu ajoissa ääneen EU-päättäjien pöydissä.

Kreikan kriisistä – päätyipä se sitten maan eroon eurosta tai ei – tuskin seuraa euroalueen eloonjäämistaistelua. Euroalue jäänee henkiin, mutta se jatkaa elämäänsä kuitenkin kovin toisenlaisena kuin se järjestelmä, jota hahmoteltiin 1990-luvulla.

Kova perusta on rahapolitiikka. Joka hallitsee sitä, hallitsee euroaluetta. Euroopan keskuspankki on jo monta kertaa todistanut tämän. Rahapolitiikan rinnalle ei ole syntynyt yhtenevää, rakennelmaa tukevaa jäsenmaiden talouspolitiikkaa.

Olipa takavuosien luottamus sitten miten petollista tahansa, se on väistynyt. Tilalle on tullut valvonta, kuri ja sääntely. Se, joka osaa nämä taidot ja pystyy levittämään oppiaan, on vahvoilla – kuten Saksa.

Kun valtaa on siirtynyt EKP:lle ja Saksalle, valta on etääntynyt kauemmas demokraattisesta valvonnasta ja pois pieniltä mailta.

Euroa rakennettaessa erityisesti Ranska pelkäsi, että yhteisvaluutasta tulee EKP:n ja Saksan mandaattialue. Ranska veti mukaan heikkoja talouksia, jotta näin ei kävisi.

Nurinkurisesti juuri tämä työ johti siihen, että Ranskan pelko toteutui.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat