Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Investointisuojasta sopiminen vauhdittui

Pääkirjoitus
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen väliset vapaakauppasopimusneuvottelut (TTIP) ovat henkisessä puolivälissä. Viime viikolla käytiin neuvotteluiden kymmenes kierros. Esillä oli erityisesti palvelukauppa mutta myös melkein kaikki muutkin kysymykset – lukuun ottamatta yhtä eniten kiisteltyä aihetta eli investointisuojasopimusta ja investointiriitojen ratkaisumallia.

Se, miten yksityisten investointien suojaamiseen liittyvät riidat ratkotaan, on yksi vapaakauppasopimuskokonaisuuden keskeisimpiä osia. Investointisuojaan on myös liittynyt valtavasti intohimoja ja pelkoja. Siitä on tullut sykkyräinen symboli kaikenlaiselle EU- ja globalisaatiokritiikille. Uhkat kiteytyvät huoliin siitä, että amerikkalaisjätit jyräävät valtioilta miljardikorvauksia ja lanaavat kansallisen lainsäädännön ja ympäristönormit.

Asian voi nähdä myös toisin: investointisuojasta sopiminen olisi tärkeää eritoten pienille ja keskisuurille eurooppalaisyrityksille. Niille amerikkalaisessa oikeusjärjestelmässä navigoiminen on vaikeaa, ja ne empivät siksi investointejaan Yhdysvaltoihin, vaikka markkinat noin muutoin houkuttelisivat. Omat sävynsä keskusteluun tuovat geopolitiikka sekä EU:n ja Venäjän kireät suhteet, samoin se, että maailmantalous kasvaa vauhdilla, mutta ei todellakaan Euroopassa.

Investointisuojaneuvotteluja amerikkalaisten kanssa ei kuitenkaan ole edes aloitettu. Edessä onkin pian pari isoa ja nopeaa askelta, sillä investointisuoja on esillä seuraavalla neuvottelukierroksella lokakuussa. Yksi harppaus otettiin toissa viikolla. Euroopan parlamentti hyväksyi lopulta suosituksen sille, mitä reunaehtoja EU:n neuvottelijoilla on investointisuojan riidanratkaisumallille.

EU:lla on vihdoin kanta investointisuojaan. Ilman parlamentin tukeakin komissiolla olisi jäsenmaiden mandaatti neuvotteluihin, mutta nyt niille on myös poliittinen tuki. Se on tärkeää, sillä EU-parlamentti äänestää vielä koko sopimuksen hyväksymisestä.

Eri maiden välisissä investointisopimuksissa riidat on tyypillisesti sovittu ratkaistavaksi välimiesmallilla, ei kansallisissa oikeuksissa. Tätä mallia on aiheellisesti arvosteltu liian suljetuksi.

Parlamentti velvoittikin komission laatimaan aivan uudenlaisen mallin. Ratkaisuja tekisivät julkisesti nimitetyt ammattituomarit, ja päätöksistä voisi valittaa. Erikseen on kirjaus siitä, että jäsenmaiden tuomioistuimien tuomiovaltaa kunnioitetaan.

EU-komissiolle jää kuitenkin paljon pelivaraa. Vielä ei tiedetä, mitä komissio tarkalleen ottaen ehdottaa. Sen on julkistettava oma tekstinsä viimeistään syyskuussa, jotta jäsenmaat ehtivät käsitellä sen omissa parlamenteissaan. Suomessa hallitus ottaa kannan komission ehdotukseen ja esittelee sen eduskunnalle, jossa suuri valiokunta ja ulkoasiainvaliokunta hyväksyvät sen sellaisenaan tai muutosehdotuksin.

Investointisuojan riidanratkaisua on tärkeä kehittää siinä missä muutakin kansainvälistä säännöstöä. Juuri maailman suurimpien kauppa-alueiden EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppaneuvottelut ovat kehittämisen tärkein areena, kun Maailman kauppajärjestön WTO:n kautta käytävät neuvottelut ovat jumissa.

Myös Yhdysvallat on valmis kehittämään investointisuojamallia. Kiinnostavaa onkin nyt myös se, kumman avaus nähdään ensin, EU:n vai Yhdysvaltojen. Yhdysvallat käy samaan aikaan TTIP-neuvottelujen kanssa useita muita kauppaneuvotteluita, joista tärkein on TPP-sopimus yhdentoista Tyynenmeren valtion kanssa. Prosessi on EU-neuvotteluja pidemmällä. Esillä ei kuitenkaan vielä ole mallia investointisuojasta.

Ensimmäisenä ehdotuksensa esittelevä määrittelee lähtötilanteen. Kyse on silti vasta alkuasetelmasta. EU:n ehdotus täytyy rakentaa huolellisesti, jotta se on myös askel kohti uudenlaista pysyvää kansainvälistä investointituomioistuinta. Tavoitteena on, että kaikki, myös Kiina ja Venäjä, sitoutuvat globaaliin investointisuojasopimukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat