Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunteilu pois politiikasta – tai Kreikan kriisistä tulee pahan polttoainetta

Pääkirjoitus
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Altavastaajan tukeminen on briteille tyypillistä. Tappiolla olevaa kannatetaan – etenkin jos hän taistelee sinnikkäästi vahvempaansa vastaan. Altavastaaja (underdog) kerää vähintäänkin sympatiapisteet.

Kuluvana kesänä brittien sympatiat on napannut Kreikka. Euroalueen ulkopuolisessa Britanniassa ei voida aina ymmärtää, miksi euromaat Saksa etunenässä kyykyttävät pientä Kreikkaa sen sijaan että antaisivat velat anteeksi. Keskustelu käy välillä hyvinkin tunteikkaaksi.

Muiden rahojen suhteen on tietysti helppo olla antelias. Mutta kun puheeksi tuli brittipuntien käyttäminen Kreikan siltarahoitukseen, Britanniassa nousi meteli. Euromaat pelastakoot Kreikan, mutta omien veronmaksajiensa rahoilla.

Tunteet ovat olennainen osa politiikkaa, hyvässä ja pahassa. Tunteisiin vetoamalla voi ohjata massoja ja lietsoa ennakkoluuloja. Toisaalta oikeudenmukaisuuden tunne panee muuttamaan maailmaa parempaan suuntaan. Tunne auttaa myös asettumaan toisen asemaan ja ymmärtämään erilaisuutta.

Financial Times -lehti julkaisi torstaina laajoja otteita Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin haastattelusta. Tusk kuvaili tunnemyrskyä, jossa Kreikka-neuvotteluja runsas viikko sitten käytiin. Hän sanoi olevansa "todella peloissaan" Kreikan kriisin ideologisista ja poliittisista seuraamuksista. Tusk kertoi myös, kuinka Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin Saksa-vastainen esiintyminen on jo innoittanut niin Euroopan parlamentin laitavasemmistoa kuin -oikeistoakin. Vahvojen tunteiden purskahtelu ei tiedä Euroopalle hyvää.

Tavallisia kreikkalaisia kohtaan on kaikki syyt tuntea suurta sympatiaa maan vaikean tilanteen takia. Mutta yhtä lailla tukea ansaitsee Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka on puurtanut yli viisi vuotta pitääkseen Kreikan pystyssä.

Donald Tusk varoittaa kuitenkin aiheellisesti, että ylenpalttinen tunteilla pelaaminen voi viedä EU:ta vaarallisille vesille. Ääriliikkeet ovat kärkkäitä käyttämään tunteita polttoaineenaan.

Tunteilun torjuminen ei ole kuitenkaan sama asia kuin toisen kärsimysten mitätöinti. Euroedustaja Liisa Jaakonsaari (sd) kysyykin blogissaan, kuinka Suomesta on tullut Kreikan suhteen niin kova ja armoton (Iltalehti 13. 6.).

Jaakonsaarikin myöntää, että velkoja saa olla tiukka. Vaikeinta on löytää tiukkuuden ja armon tasapaino. Juuri siihen tarvitaan tunnetta: oikeudenmukaisuuden tunnetta.

Annamari Sipilä annamari.sipila@hs.fi
Twitter: AnnamariSipila
Kirjoittaja on HS:n Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat